EU-förslag om asyl på ambassader

Publicerad 2015-03-04

Migrationsförslag. Medan tusentals migranter fortsätter drunkna i Medelhavet öppnar EU för att migranter ska få söka asyl på medlemsländers ambassader.

Liknande förslag har tidigare mött stark kritik i unionen.

EU-kommissionen ska tidigarelägga sitt planerade migrationspolitiska paket till slutet av maj. En av delarna är att göra det möjligt att söka asyl på ambassader.

– Det innebär att de som vill söka asyl ska kunna göra det i ursprungslandet. Vi planerar för tillfället att tillsätta en typ av migrationsattachéer i våra delegationer, sade Dimitris Avramopoulos, EU:s migrationskommissionär, på onsdagen enligt nyhetssajten Europaportalen.

25 000 döda

Han betonar att paketet syftar till att få till regler för laglig invandring. Andra delar av paketet siktar in sig på lättare invandring för kvalificerad arbetskraft, att stärka unionens yttre gränser och hårdare tag mot människosmugglare.

Ingen av medlemsländerna erbjuder i dag möjlighet att söka asyl på ambassad. Ett syfte med paketet är att minska antalet migranter som dör när de försöker ta sig in i EU. Sedan 2000 beräknas kring 25 000 människor ha dött under sådana försök, de flesta i Medelhavet, skriver Europaportalen.

Omkring 280 000 personer beräknas ha tagit sig in i EU illegalt i fjol.

Stark kritik

När förslag tidigare lanserats om att ta emot asylansökningar på ambassader har väldigt många av EU:s 27 medlemsstater luftat stark kritik.

Samtidigt rapporterar Reuters att ytterligare tio migranter hittats döda i Medelhavet sedan deras båt kapsejsat cirka åtta mil norr om libyska kusten. Enligt italienska kustbevakningen har 121 personer från olyckan i tisdags räddats.

Under det senaste dygnet kunde nära 1 000 människor räddas från sju olika flytetyg i Medelhavet, däribland 30 barn och 50 kvinnor - varav en gravid.

TT