Paolo Gentiloni får bilda regering

UTRIKES

Italien. Italiens president Sergio Mattarella har bett utrikesminister Paolo Gentiloni att bilda ny regering efter den tidigare premiärministern Matteo Renzis avgång i veckan.

Oppositionspartierna tror att den nödvändiga förtroendeomröstningen i parlamentet om en ny regering kan ske på onsdag. Den populistiska Femstjärnerörelsen, som har krävt nyval, tänker bojkotta omröstningen med motiveringen att den nya regeringen kommer att sakna legitimitet.

Oppositionen anser att den 62-årige Paolo Gentilonis roll blir att hålla sätet varmt, så att Matteo Renzi kan göra comeback i valet 2018, förutsatt att det inte blir nyval innan dess.

Renzi hade i förväg hotat att avgå om han inte vann folkomröstningen om en ny grundlag. Han led ett förkrossande nederlag.

Politiska motståndare tror att Renzi själv har handplockat Gentiloni som ersättare för att han ser honom som så glanslös att han inte utgör någon fara för Renzis egen comeback.

Gentiloni var tämligen okänd för allmänheten när han 2014 utsågs att efterträda Federica Mogherini, när hon blev EU:s utrikeschef. Hans tidigare erfarenhet av regeringsarbete begränsar sig till posten som kommunikationsminister i Romano Prodis regering 2006-08.

Han har länge räknats till den gröna sidan av den italienska vänstern, men har stadigt rört sig mot mitten.

TT-AFP