Slaget om Aleppo "i princip över"

UTRIKES

Syrien. Slaget om Aleppo har i princip nått sitt slut, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Rebellerna har dragit sig tillbaka från i stort sett alla områden de tidigare kontrollerade, säger SOHR-chefen Rami Abdel Rahman.

Många människor rapporteras ha mist livet under regimens attack.

Område efter område i det rebellkontrollerade östra Aleppo har tagits tillbaka av den syriska regimen och dess allierade. Regeringsstyrkor har nu kontroll över i princip hela det område som tidigare hölls av rebeller, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar också med hänvisning till SOHR att 60 människor, civila och rebeller, dödades när den syriska regimens soldater stormade rebellkontrollerade områden i storstaden under måndagen.

– Rebellerna kontrollerar mindre än tre procent av östra Aleppo. Slaget om staden är i princip över, säger SOHR-chefen Rami Abdel Rahman till TT.

"Ge upp eller dö"

Bilden bekräftas av syriska militären.

– Slaget om östra Aleppo borde snart vara över. De (rebellerna) har inte mycket tid. De måste antingen ge upp eller dö, säger Zaid al-Saleh, generallöjtnant i regeringsarmén, enligt Reuters.

Offensiven i Aleppo är en stor framgång för president Bashar al-Assad. Men trots att Aleppos fall är ett hårt slag för rebellstyrkorna innebär det inte att regimen därmed kontrollerar hela Syrien. Delar av landet är fortsatt i den väpnade oppositionens händer, däribland den terrorstämplade jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) som rapporteras ha återtagit Palmyra.

I området Saif al-Dawla befinner sig 28-åriga Monther Etaky tillsammans med sin fru och son. Men den lilla familjen har slutat att prata med varandra.

"Vi bara sitter här och väntar. Vi väntar på döden" skriver Monther Etaky i ett meddelande till TT.

Han har byggt ett litet tält av filtar för att sonen Yazeed, snart ett halvår, ska hålla värmen. När pojken gråter brukar Etaky ta ut honom på balkongen en stund. Familjen lämnar sällan sitt hem längre.

"När min son ser solen blir han glad igen. Men det är för farligt att ta med honom utomhus. Vi försöker överleva. Men situationen är riktigt usel och kommer bara att bli värre. Men vi har det ändå bättre än de människor som har dödats, skadats allvarligt eller som har förlorat allt."

Vill inte fly

Monther Etaky har varit en del av folkresningen mot Bashar al-Assad och vill inte fly till regimkontrollerade områden, även om han skulle ha möjlighet. 2012 greps han efter demonstrationer mot Bashar al-Assad och är rädd för vad som skulle hända om han frihetsberövas igen.

Oppositionella anhängare har anklagat regimen för massgripanden och utomrättsliga avrättningar av unga män som lämnat de rebellkontrollerade områdena i Aleppo. Detta har tillbakavisats av Damaskus som i sin tur anklagar rebellerna för att hindra människor att lämna områden under dess kontroll.

"Jag kommer aldrig att låta dem fånga mig. Jag kommer att försvara mig till döden" skriver Monther Etaky.

TT