Ny front mot IS i norra Syrien

UTRIKES

Syrien. Kurdiska trupper har med stöd av USA öppnat en ny front mot IS i norra Syrien. Syftet är bland annat att skära av IS från de områden längs den turkiska gränsen som extremistgruppen använt för att ta in och ut stridande från Europa.

De USA-stödda styrkorna har under det senaste dygnet återtagit ett flertal byar från IS och befinner sig knappt två mil från den IS-kontrollerade staden Manbij, säger Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget i Syrien från Storbritannien.

– Striderna är hårda och intensiva, säger Nasser Haj Mansour, rådgivare i de syriska demokratiska styrkorna SDF, till nyhetsbyrån AFP.

Minst sex civila har enligt SOHR dödats i den USA-ledda koalitionens flyganfall mot Manbij, som är en av de största städerna i Aleppoprovinsen i norra Syrien. Ytterligare tio dödades i koalitionens flyganfall mot staden Raqqa, som är IS starkaste fäste i Syrien.

Minst 15 civilpersoner dödades också under dagen när syriska regeringsstyrkor flygbombade i Idlibprovinsen och minst 11 dödades i rysk-syriska luftangrepp i Aleppoprovinsen, enligt SOHR.

Hårda strider

Offensiven i norra Syrien, som enligt amerikanska källor förberetts i flera veckor, syftar till att skära av IS från de områden längs den turkiska gränsen som länge använts som logistisk bas för att förflytta IS-krigare och vapen till och från Syrien. Runt 200 medlemmar av amerikanska specialstyrkor strider tillsammans med SDF på marken.

"De kommer att vara så nära som de behöver vara för att de (syriska soldaterna) ska kunna slutföra operationen. Men de kommer inte att direkt delta i strid", säger källor inom den amerikanska militären till Reuters.

Turkisk ilska

Enligt SOHR består SDF-styrkorna i offensiven till största del av stridande från den kurdiska milisen YPG, vilket riskerar att ytterligare öka spänningarna mellan Natoländerna USA och Turkiet. USA betraktar YPG som sin mest effektiva allierade på marken i kampen mot IS i Syrien. Men Turkiet ser YPG som en del av den terrorstämplade PKK-gerillan och fruktar att kurdiska grupper ska få kontroll över ännu större sammanhängande områden längs gränsen.

Enligt SOHR dödades 917 civilpersoner i Syrien i maj, varav 185 var pojkar och flickor under 18 år och 148 kvinnor. Gruppen uppger att det sammanlagt dödades nästan 5 000 personer i kriget under förra månaden.

TT