Park väljer "skottsäker väst"

UTRIKES

Sydkorea. Missnöjet mot Sydkoreas president Park ökar i takt med att skandalen kring henne utvecklas.

När hon nu ska välja advokater som ska försvara henne i det korruptionsåtal som kan leda till att hon ställs inför riksrätt, verkar urvalet ha varit skralt. Valet föll på den lojala Yoo Yeong-Ha, kallad "den skottsäkra västen."

Yoo Yeong-Ha är inte en av Sydkoreas stjärnadvokater, men har gjort sig känd som presidentens "skottsäkra väst". Yoo bär sin lojalitet gentemot Park Geun-Hye som ett hedersmärke samtidigt som flera av hennes forna allierade tagit avstånd från henne, bland annat justitieministern.

– Jag tvekade inte en sekund när jag erbjöds jobbet som hennes advokat. Jag har fullständigt förtroende för presidenten, säger Yoo Yeong-Ha,

Under flera veckors tid har hundratusentals demonstranter krävts Parks avgång och hennes förtroendesiffror ligger på rekordlåga fyra procent. Uppdraget som Parks försvarare ses som mycket svårt på grund av det stora missnöjet bland befolkningen.

Under sin tid som parlamentsledamot gav Park advokat Yoo sitt fulla stöd under hans sedermera misslyckade kampanj för en plats i parlamentet.

Sitt smeknamn som Parks skottsäkra väst fick Yoo efter att han ryckt ut till presidentens försvar på Twitter. "Kan du hålla käften och vara tyst?" skrev han till en Park-kritisk författare. Yoo stängde senare ner sitt Twitterkonto.

Park Geun-Hye har efter många om och men sagt att hon kan tänka sig att avgå, men oppositionen har ändå utlyst en omröstning i parlamentet om hon ska ställas inför riksrätt.

TT-Reuters