Zuma impopulär i Mandelas Soweto

Publicerad 2013-12-13

Soweto. Inte ens inför Nelson Mandelas begravning slipper Sydafrikas president Jacob Zuma kritik. I Soweto, där upproret mot apartheid hämtade kraft och där ANC är starkt, ökar missnöjet.

Inför att Nelson Mandela på söndag förs till den sista vilan pratar Sydafrika fortfarande om den hisnande skymf det innebar när president Jacob Zuma - mitt framför ögonen på kollegor från hela världen - blev utbuad av publiken på minneshögtiden för Mandela.

– Det var opassande, det var det. Å andra sidan är det ju just det som Nelson Mandela gav oss, yttrandefrihet, kommenterar Soweto-bon Juan Mandhlazi med ett snett leende hånet mot landets president några dagar tidigare.

Opassande är också det vanligaste svaret när man frågar runt i Soweto om incidenten.

– Så gör man inte mot en ledare, men Zuma...jag bara väntar på att han ska gå, säger en annan ung man som nogsamt påpekar att han inte vill säga sitt namn, samtidigt som hans flickvän hyssjar och skrattar om vartannat så fort presidenten kommer på tal.

Nej Jacob Zuma är inte populär i Soweto, det har han aldrig varit.

Johannesburg-förorten Soweto är stor och mångfasetterad och här stod flera av striderna mot apartheidregimen. Det har periodvis varit mycket farligt att vistas här. Numera är det annorlunda: Soweto har blivit en av Johannesburgs största turistattraktioner och dagligen bussas hundratals besökare hit, bland annat för att få se den plats där Nelson Mandela hade sitt hem.

– Jag tror att det var Julius Malemas folk som buade, fortsätter Juan Mandhlazi och rycker på axlarna.

Malema är den tidigare ordföranden för regeringspartiet ANC:s ungdomsförbund. Han uteslöts ur ANC 2011 och är numera ledare för ett populistiskt vänsterparti.

Men William Gumede, statsvetare, författare och ANC-kännare, tror inte alls att det var Malema-anhängare som generade presidenten. Han är övertygad om att det var ANC:are som fått nog av Zuma, hans livsstil och hans sätt att leda partiet. Däremot har redan Zuma och kretsen runt honom fällt upp skygglapparna och avfärdat den pinsamma händelsen som en Malema-attack, bedömer Gumede.

TT: Var buandet en vändpunkt?

– Jag tror absolut att det kan ha varit det.

TT:s utsända