Stulna mästerverk funna i arbetarkök

Rom. Två stulna tavlor av Paul Gauguin och Pierre Bonnard har återfunnits i Italien. De hittades hos en Fiatpensionär, som ska ha köpt dem på auktion för en spottstyver. Han hade dem hängande på sin köksvägg i 40 år.

Tavlorna av de två franska målarna stals från en lyxbostad i London 1970. De ägdes av författaren Terence Kennedy och hans fru Mathilda Marks, vars far var en av grundarna till varuhuset Marks & Spencer. Familjen hade besök av tre män som påstod att de skulle jobba med tjuvlarmet, men i stället stal konstverken.

Till auktionen 1975 kom tavlorna från en hittegodsavdelning på en tågstation. Hur de hamnat där är oklart, men Fiatarbetaren som köpte dem flyttade senare hem till Syracusa med tavlorna när han gick i pension.

När tavlorna identifierades nyligen hade mannens son börjat misstänka att de var stulna och bett att få tavlorna värderade.

Fyndet offentliggjordes på onsdagen av Italiens antikvitetspolis. Samtidigt lanserades en mobilapp som ska underlätta spårning av stulen konst.

För polisen återstår ännu minst två uppgifter: att hitta en eventuell arvinge till Terence Kennedy och Mathilda Marks, som båda har avlidit, och att avgöra vem som har rätt till tavlorna i dag.

Italien har världens största databank för stulen konst. 5,7 miljoner föremål finns i den.

TT-AFP

Publisert: