Utrikes

Malta erbjuder gräddfil till EU

UTRIKES

Stockholm. Bli medborgare i Malta och få rätt att arbeta och bo i alla EU-länder - till priset av 650 000 euro. Men Malta är inte ensamt om att erbjuda gräddfil till medborgarskap eller uppehållstillstånd för dem med pengar.

Det kontroversiella förslaget klubbades igenom i parlamentet i tisdags, med 37 röster mot 30. Medborgarskap garanteras i det nya systemet automatiskt alla som betalar priset, och är inte kopplat till några andra villkor. "Tilläggstjänster" som medborgarskap för maka/make, barn och äldre föräldrar kostar 25 000-50 000 euro extra, enligt Malta Independent. För övriga sökande gäller dagens restriktiva regler.

Syftet är att locka folk utanför EU som har potential att göra investeringar på ön. Enligt beräkningar kan 50 sökande ge regeringen 31 miljoner euro i inkomster.

De nya medborgarna kommer att ha samma rättigheter - till exempel rösträtt och valbarhet till politiska uppdrag - som andra malteser. Medborgarskapet kan inte återkallas.

Oppositionen är kritisk och hotar ta frågan till en folkomröstning, enligt tidningen.

Även om Maltas system hör till de mest extrema, finns liknande på andra håll. I det lilla landet Saint Kitts och Nevis i Västindien kan medborgarskap köpas för 297 000 euro eller en investering på 185 000 euro. Österrike ger som hittills enda EU-land medborgarskap till storinvesterare, medan Belgien, Portugal och Singapore erbjuder uppehållstillstånd till den gruppen, skriver Malta Today.

Liknande fall har tidigare prövats i EU-domstolen.

– Det är inte upp till EU att tycka till om egentligen, det står Malta fritt att inrätta den här typen av processer. Frågan kring om huruvida EU har något att säga till om när det gäller hur ett land tilldelar medborgarskap har varit uppe tidigare, och där har EU-domstolen kommit fram till att det är upp till respektive medlemsland, säger Joakim Larsson, pressekreterare hos EU-kommissionär Cecilia Malmström.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes