Utrikes

Bildt: Vänta inga snabba genombrott

UTRIKES

Stockholm. Ännu ett möte - medan dödandet bara fortsätter.

På fredag samlas världens alla högt rankade aktörer i Paris för att diskutera krisen i Syrien.

Utrikesminister Carl Bildt håller tillbaka förväntningarna.

– Jag tror inte att man ska förvänta sig några snabba genombrott, dessvärre, säger Bildt till TT.

Mötet i Paris är ett fortsättning på tidigare möten i Tunis och Istanbul. Mängder av mäktiga utrikesministrar och icke statliga aktörer, liksom olika representanter för den splittrade syriska oppositionen, ska delta - men Bildt tonar ner förväntningarna.

– Jag tror inte man ska överdriva betydelsen av Parismötet. Men det är väsentligt när det gäller att mobilisera oppositionen och kanske öka trycket på regimen i Damaskus.

Mötet kommer knappt en vecka efter det att bland andra de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd vid ett möte i Genève, under ledning av FN-sändebudet Kofi Annan, enats om en plan för ett nytt övergångsstyre för Syrien.

Att säkerhetsrådet ändå stod enigt var viktigt, säger Bildt.

– Det ligger i detta ingen garanti att vi ska lyckas, men vi har i alla fall en möjlighet.

Att oppositionen vägrar vara med i något övergångsstyre där Syriens president Bashar al-Assad ingår förvånar inte Bildt. Han ser ändå en öppning i formuleringarna i oppositionens invändningar.

– Jag tror inte att de har avvisat en övergångsregering som innehåller vissa reformkrafter inom den nuvarande regimen.

Andra ropar på militär insats, som i Libyen i fjol. Men då var det Arabförbundet som bad FN agera, och säkerhetsrådet som enades om ett mandat, påminner Bildt.

Kina utrikesdepartement uppger att landet kommer att bojkotta Parismötet om Syrien.

– För närvarande överväger inte Kina att närvara vid mötet, sade utrikesminister Liu Weimin i Peking på torsdagen, uppger AFP.

Även Ryssland har meddelat att man inte kommer att närvara vid mötet, sedan man anklagat västländerna för att förvränga andemeningen i det avtal om övergångsstyre som världssamfundet enades om i helgen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes