Breivik omhäktad

Publicerad:
Uppdaterad:

Oslo. Anders Behring Breivik krävde i omhäktningsförhandlingarna mot honom att släppas fri. På väg in i tingsrätten höjde Breivik sina fängslade händer, en högerextrem hälsning enligt Breiviks advokat. Domstolen förlängde häktningstiden fram till rättegången som börjar den 16 april, rapporterar NTB.

– Jag accepterar inte att vara fängslad och kräver att bli frisläppt omedelbart, sade Breivik på en fråga från tingsrättsdomaren Wenche Fliflet Gjelsten om huruvida han erkände sig skyldig.

32-årige Breivik tilläts dessutom att läsa högt från en förhandsskriven text inför rätten.

Han sade att attacken var ett "preventivt angrepp" mot islamsk kolonisering och landsförrädare. Han anser dessutom att han borde tilldelas krigskorset av den norske kungen.

När Breivik fördes in i rättssalen, tog han sina fängslade händer och förde dem först mot bröstet för att sedan resa dem till en hälsning. Enligt Breiviks advokat Geir Lippestad handlade det om en "högerextrem hälsning".

– Det var en hälsning som han berättade om för oss i häktet. När vi gick upp sade han att han önskade att ge en typisk högerextrem hälsning, säger Lippestad som inte vet om hälsningen var riktad till någon speciell eller vad den betyder.

Till skillnad från i november har Breivik gått med på att låta sig filmas och fotograferas på väg in och ut från rättssalen.

– Jag behöver se honom för att veta att han inte är farlig längre. Och då behöver jag inte längre vara så rädd. För mig betyder närvaron i dag en viktig förberedelse inför rättegången, sade en av de överlevande, Anette Davidsen, till NTB.

Hon har rest ända från hemorten Vesterålen i Nordnorge för att vara med.

Åtalspunkterna mot terroranklagade Breivik väntas i månadsskiftet februari-mars. Polisen sänder i dag åtalsförslagen till den norske riksåklagaren som ska föra åklagarsidans talan.

Åklagarna Svein Holden och Inga Bejer Engh uppger att de vill gå grundligt tillväga när de går igenom polisens bevis och förslagen till åtal. Efter eventuella förändringar i åtalet kommer åtalspunkterna att godkännas av den norske riksadvokaten - motsvarande riksåklagaren.

Den 4 januari framkom att inspelningarna av ett telefonsamtal till norska regeringen, där en person talar om ett manifest och om att skjuta medlemmar i Arbeiderpartiets ungdomsförbund (AUF), är borta. Samtalet kom in till regeringsdepartementens centrala växel i mars 2011.

– Vi har sökt igenom samtalen från ett och ett halvt år tillbaka i en intensiv önskan att hitta den aktuella ljudfilen. Att vi inte hittar en sådan samtalsfil tycker vi är beklagligt, säger direktör Kjell Arne Knutsen vid departementens servicecentral till Dagsavisen.

Också lappen, där mottagaren skrev upp vad som sades, är försvunnen.

Den som ringde skällde också över Stoltenbergregeringen och Gro Harlem Brundtland.

Polisen har misstänkt att det var den blivande massmördaren Anders Behring Breivik som ringde det hotfulla samtalet och nu har Breivik, enligt advokaten Geir Lippestad, bekräftat att han ringt ett sådant samtal.

TT-NTB

Publicerad: