Romney vann i Ohio

Publicerad:
Uppdaterad:

Columbus. På morgonen svensk tid stod det klart att förre Massachusettsguvernören Mitt Romney vunnit sex delstater, Rick Santorum tre och Newt Gingrich en i det republikanska primärvalet. Segern i nyckelstaten Ohio gick till Romney.

Mitt Romney vann sex delstater (Ohio, Massachusetts, Vermont, Virginia, Idaho och Alaska), Rick Santorum tre (Tennessee, Oklahoma och North Dakota) och Newt Gingrich en - hans forna hemstat Georgia.

– Jag har ett budskap till miljoner amerikaner som tittar sig omkring och bara ser jobb de inte kan få och räkningar de inte kan betala, sade Mitt Romney till jublande anhängare och fortsatte:

– Ni har inte misslyckas. Men ni har en president som har svikit er, och det ska det bli ändring på. . . Denne president har slut på idéer. Han har slut på ursäkter, och under 2012 ska vi få ut honom ur Vita huset.

Rick Santorum firade också supertisdagens segrar, och i ett tal sade han att han nu inte går att stoppa.

– I kväll är det tydligt: vi har vunnit lopp över hela detta land mot oddsen. När de tänkte: Okej, han är körd. Ja, då fortsatte vi att komma igen, sade han till hundratals anhängare som samlats i Steubenville High School i Ohio.

Efter tisdagens resultat står det klart att den republikanska primärvalskampen kommer att fortsätta, sannolikt i många veckor. Mitt Romney, som hade hoppats att vinna på knockout i natt, levererade inte ett tillräckligt starkt resultat för att slå ut de andra. Och Rick Santorum fick tillräckligt stor framgång för att motivera en fortsatt satsning.

Romney är dock den som är bäst organiserad och har samlat flest delegater - och troligen den som ändå kommer att bli Republikanernas kandidat. Men supertisdagen har understrukit hans svagheter, nämligen svårigheten att verka äkta och nå ut till arbetare och moralkonservativa i bland annat den amerikanska södern.

Romney vann delegaterna, men övertygade inte nödvändigtvis väljarna, sammanfattar New York Times tisdagen.

Den som slutligen blir utsedd till republikanernas presidentkandidat i augusti får möta demokraternas president Barack Obama i presidentvalet i november.

– Om man ska sätta en rubrik, så kunde den vara att "Obama är vinnare i natt", säger statsvetaren Erik Åsard som är professor på Uppsala universitet och som länge bevakat amerikansk politik.

– Den sittande presidenten och Demokraterna tjänar på Republikanernas interna strider.

President Obama hoppas att den konservative kandidaten Santorum når framgångar i den bittra primärvalsstriden i USA, då Santorum tros vara en lättare utmanare än den mer moderate Mitt Romney vid höstens presidentval. Det tror statsvetaren Elizabeth Walentin som själv tidigare varit aktiv demokrat i sin hemstat Massachusetts.

– Obama hoppades på en storseger för Santorum. Vid det allmänna valet i höst handlar frågorna om den allmänna politiken - och då är Romney en farligare utmanare, anser Walentin som numera arbetar för en PR-firma i Stockholm.

– Jag bodde i Massachusetts när Romney var guvernör där, jag upplevde inte att han då stod långt till höger, säger Walentin.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: