Palestinsk rivalitet skuggar lokalval

Publicerad 2017-05-12

Västbanken. När palestinierna går och röstar i helgen är det bara på den ockuperade Västbanken - inte i Gaza. Lokalvalen överskuggas av den ihållande rivaliteten mellan Fatah och Hamas.

Valen i de palestinska områdena hålls sällan när de ska. Lördagens kommunalval var tänkt att äga rum i höstas men sköts upp på grund av att de rivaliserande rörelserna Fatah och Hamas inte kunde komma överens.

Samarbetsproblemen har resulterat i att helgens val - som gäller omkring 300 kommunstyren - bara hålls på den av Israel ockuperade Västbanken, som styrs av president Mahmud Abbas Fatah. Den islamistiska rörelsen Hamas, som styr i Gaza, bojkottar valet.

En helt självständig palestinsk stat skulle i teorin utgöras av de båda områdena, men de har inte enats i ett val sedan 2006.

Val i Birzeit

Eftersom Hamas och Fatah inte har ställts mot varandra i ett val sedan dess ses skolval i de palestinska områdena som en viktig temperaturmätare på den allmänna opinionen. För tredje året i rad vann nyligen en grupp knuten till Hamas valet till studentrådet på universitetet i Birzeit på Västbanken.

– Det går emot myten om att Hamas förlorar popularitet och sitt stöd från palestinierna på Västbanken. Faktum är att det är Fatah som fortsatt skakas av sin kris och påverkas negativt av bristerna i legitimitet och i det politiska ledarskapet, säger Alaa Tartir från den palestinska tankesmedjan al-Shabaka till al-Jazira.

Putsar fasad

Trots försök att mildra sin internationella isolering betraktas Hamas som en terrorrörelse av Israel och flera västländer. Nyligen antog rörelsen ett nytt politiskt dokument med en något mjukare hållning till Israel.

Över 1,1 miljoner människor kan rösta på Västbanken på lördag, enligt nyhetsbyrån AFP. Men enligt en undersökning från Palestinian Centre for Policy and Survey Research kommer inte ens hälften av dem att gå till vallokalerna.

TT