Indien sätter stopp för snabbskilsmässor

UTRIKES

Indien. Det indiska parlamentets underhus har röstat igenom ett lagförslag som innebär att muslimska män som avslutar sina äktenskap genom att tre gånger uttala ordet "talaq" (skilsmässa), kan dömas till fängelse.

Lagen godkändes trots starkt motstånd från oppositionen. Det är det sista steget för att den här typen av skilsmässa ska ses som en kriminell handling i Indien.

I och med den nya lagen kan det ge böter och upp till tre års fängelse.

Den kontroversiella islamiska lagen om snabbskilsmässor dömdes ut av Högsta domstolen i augusti. Tillämpningen av "talaq" är inte förenlig med grundlagen och saknar stöd i Koranen, ansåg tre av fem domare i domstolen.

Justitieminister Ravi Shankar sade när han talade i underhuset att det är en "historisk dag" eftersom den nya lagen kommer att få ett slut på decennier av orättvisor och innebära jämställdhet för muslimska kvinnor.

Han säger att männen har fortsatt med snabbskilsmässorna trots Högsta domstolens fördömande och att regeringen därför var tvungna att agera genom att få igenom den nya lagen.

Kvinnor har demonstrerat för att stoppa skilsmässorna. En del säger sig ha blivit lämnade av män som har begärt skilsmässa genom tre "talaq" via WhatsApp eller Skype.

TT-AFP