Nya vittnesmål om massakrer i Burma

UTRIKES

Burma. Män och pojkar samlades ihop, bakbands och dödades.

När massakern i byn Maung Nu var över rann blodet i rännilar på marken, tillsammans med avhuggna kroppsdelar och bitar av skallben, enligt en kartläggning av nyhetsbyrån AP.

Det är svårt att förstå att 18-årige Mohammadul Hassan lever i dag. Ärren på hans bröst och i ryggen vittnar om mordförsöket på honom. Hassan och hans två bröder kläddes av, bands och togs till ett hus i byn Maung Nu, berättar han.

Där tvingades han ställa sig på knä innan han sköts med två skott i ryggen av burmesiska soldater. När en av dem vände på kropparna för att kontrollera att de var döda, upptäckte de till sin förvåning att Hassan fortfarande levde. Soldaten sköt honom i bröstet, säger han.

Spikar i tinningen

Senare återfick Mohammadul Hassan medvetandet och kunde stappla i väg. Så småningom fick han kontakt med andra rohingyer och kunde bäras över bergskammar och över floder till flyktingläger i Bangladesh, där han först två veckor efter massakern fick vård.

Nyhetsbyrån AP har pratat med 37 överlevande, och kartlagt händelserna i Maung Nu, som hade omkring 2 000 invånare. På morgonen den 27 augusti, två dagar efter att rohingyska rebeller attackerat polisposteringar och en armébas i delstaten Rakhine, körde flera militärlastbilar in i byn. De samlade in alla bybor i en byggnad, tog av kvinnorna deras värdesaker och slöjor, och bakband männen och tonårspojkarna. Efter att en officer fått bekräftelse från högre ort via telefon ska han ha sagt: "Låt oss börja".

Soldater började hugga ihjäl männen med långa knivar, enligt rapporten. Flera andra soldater ska ha hamrat in tio centimeter långa spikar i mäns tinningar med hjälp av vapenkolvarna. Andra bybor ska ha halshuggits. Omkring 20-25 yngre kvinnor fördes bort, och hördes aldrig mer av.

Anklagas för etnisk rensning

På eftermiddagen blev dödandet mer systematiskt, enligt AP, då män i grupper fördes till en skogsglänta i utkanten av byggnadens trädgård och sköts ihjäl. Kropparna plastades sedan in och fördes bort.

Nyhetsbyrån har samlat in 82 namn på främst män och pojkar som familjemedlemmar uppger har dödats. Den yngste var 7 år, den äldste 95. Enligt byadministratören Arof saknas ytterligare 200 personer.

Sedan våldsamheterna mot rohingyerna i Rakhine intensifierades i augusti har fler än 600 000 ur den muslimska minoritetsfolkgruppen flytt över gränsen till Bangladesh. FN och USA har anklagat den burmesiska armén och säkerhetsstyrkorna för att utföra en etnisk rensning och människorättsorganisationen Human Rights Watch uppgav nyligen att 354 byar helt eller delvis förstörts i Rakhine. Den burmesiska armén uppgav tidigare i veckan att man utreder en massgrav som upptäckts vid byn Inn Din.

Flyktingarna från Maung Nu säger till AP att de tror att armén misstänkte att byn samarbetade med rebellerna.

– Ni måste förstå att de hatar oss. Det här hände inte bara i vår by, det hände överallt, säger Arof.

TT