Skandalomsusad livscoach vägrar förhör

UTRIKES

Sydkorea. Choi Soon-Sil visar ingen större samarbetsvilja i utredningen av den stora korruptionsskandalen kring Sydkoreas president Park Geun-Hye. Den skandalomsusade livscoachen vägrar att lämna sin fängelsecell för att bli utfrågad av parlamentsledamöter.

Choi Soon-Sil har upprepade gånger avvisat kommittén som utreder korruptionshärvan, som fått hundratusentals sydkoreaner att kräva presidentens avgång. Till slut kom ledamöterna till anstalten för att genomföra en utfrågning - men eftersom Choi Soon-Sil vägrar att lämna cellen har förhören fortfarande inte blivit av.

Två tidigare presidentmedarbetare, som befinner sig på en annan anstalt, har också vägrat att komma till sina utfrågningar.

– Det är beklagligt att vittnena bortser från folkets och parlamentets auktoritet genom att ignorera sin skyldighet att delta, säger kommitténs ordförande Kim Sung-Tae.

Riskerar fängelse

Vittnen som vägrar delta i en parlamentarisk utfrågning riskerar upp till fem års fängelse för domstolstrots.

Choi anklagas för att ha pressat stora sydkoreanska företag, bland annat Samsung, på mångmiljonbelopp i donationspengar som gått till stiftelser som hon kontrollerat. Kritiken mot Park Geun-Hye grundas i att hon tros ha samarbetat med Choi, vilket presidenten förnekar. Men hon har ändå bett om ursäkt för vänskapen med Choi Soon-Sil.

Massiva protester

På julafton demonstrerade hundratusentals för Parks Geun-Hyes avgång. Det var den nionde helgen i rad som massdemonstrationer hölls i huvudstaden Seoul.

Park Geun-Hye har stängts av från sina arbetsuppgifter efter att parlamentet röstat för att ställa henne inför riksrätt. Hon behåller dock sin titel och får bo kvar i presidentpalatset. Så länge hon är president är hon immun mot ett vanligt åtal.

TT-AFP