Blomhav vid Oslos domkyrka

Publicerad:
Uppdaterad:

Oslo. Osloborna började ta tillbaka sin stad på lördagen. Utanför domkyrkan bildade alla buketter ett blomhav. Gatorna fylldes av människor, men stämningen var tryckt och många var nedstämda.

Det var stillsamt men mycket folk på Oslos gator på lördagen och flaggorna vajade på halv stång. Då och då bröts tystnaden av ljudet från polishelikoptrar.

I området där bombdådet skedde var det avspärrat och där vaktade militär. Innanför avspärrningarna pågick ett febrilt arbete med att byta ut glasrutor och byggarbetare skottade upp glas från alla fönster som briserat av tryckvågen från bomben.

En liten bit bort, utanför domkyrkan, samlades många människor och blombuketterna täckte marken. Inne i kyrkan tände man ljus framför altaret och satt i bänkarna. Många hade tårar i ögonen. En som hade kommit till domkyrkan var Björn Busch, 64.

– Det är självklart att komma hit. Vi är här för att visa att vi inte accepterar det som har skett.

I den lugna stadsdel i västra Oslo där den misstänkte gärningsmannens mamma bor var grannarna minst sagt förvånade. Grannen Caroline Slåttli berättade att hon ibland talar med hans mamma, som hon beskriver som "väldigt trevlig". Hon känner även till vem sonen är.

– Jag har sett honom på shoppingcentret där jag jobbar som frisör. Han verkar vara en vanlig kille, snäll och hygglig. Men nu är jag rädd, säger hon.

TT:s utsända

Publicerad: