Kandidater greps efter vitryskt val

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-20

Minsk. Alla oppositionskandidater utom två i det vitryska valet greps i natt när protesterna mot valet slogs ner brutalt.

Ytterligare hundratals andra greps också sedan det stod klart att Alexandr Lukasjenko låtit sig väljas om.

Protesterna bröt ut när det stod klart att Alexandr Lukasjenko blivit omvald. Endast Jaroslav Romantjuk och Viktor Teresjtjenko har klarat sig undan.

Utrikesminister Carl Bildt fördömer den vitryska regimens fängslande av de sju oppositionspolitikerna och kräver deras omedelbara frigivande.

– Vi fördömer också tydligt det fall av övervåld från regimen som vi sett, sade Bildt vid en pressträff på måndagen och konstaterade att valet saknar legitimitet.

Han hänvisade också till det skarpa uttalande som EU tidigare under dagen gjorde genom sin utrikeschef Catherine Ashton.

Vilken EU:s reaktion bör bli på Aleksandr Lukasjenkos övergrepp vill den svenske utrikesministern vänta med att ha en klarare uppfattning om.

Klart verkar dock att de mjukare tongångar som hörts mellan Minsk och Bryssel och tillfredsställelsen med att regimen tillät valobservatörer nu kommer att ersättas av ett bistrare klarspråk.

– Vi måste diskutera detta inom EU, men just nu är det viktiga en stark reaktion, sade Bildt, som inte ville uttala sig om sanktionsinstrumentet.

– Jag är ju ingen större sanktionsvän, som bekant. Men vi får se var vi hamnar under diskussionen.

Under veckan ska han träffa bland andra de sex riksdagsledamöter som under ledning av Kent Härstedt (S) varit valobservatörer i Vitryssland.

Våldsamheterna bröt ut i Minsk när tusentals människor protesterade mot valet, som oppositionen hävdade var uppgjort.

Kent Härstedt har lett de svenska observatörerna i organisationen OSSE:s övervakning av valet.

– Vi har hört att flera av presidentkandidaterna antingen har blivit misshandlade eller bortförda, säger Härstedt i telefon till TT från Minsk.

– Nekljajev har hämtats på sjukhuset och blivit bortförd trots att han har en hjärnskakning, säger Kent Härstedt.

Kent Härstedt är en av OSSE:s 400 valobservatörer på plats i Vitryssland.

– Själva röstförfarandet verkar fungera mycket bra, men röstsammanräkningen var under all kritik. Vi kunde inte säkerställa att den gjordes på ett korrekt sätt, säger Kent Härstedt till TT.

– Vi kunde se att de räknade, men inte mycket mer. När jag ställde frågor på ett ställe blev det knäpptyst och väldigt irriterad stämning, konstaterar Kent Härstedt, som poängterar att det är hans egna, personliga iakttagelser som han rapporterat till OSSE.

– Det här valet misslyckades med att ge Vitryssland den nystart som det behöver, konstaterade chefen för OSSE:s valövervakare i Vitryssland, Tony Lloyd, på en presskonferens senare på dagen.

Enligt OSSE genomfördes valdagen till en början positivt, men "processen försämrades betydligt under rösträkningen".

– Folket i Vitryssland förtjänade bättre. Och just nu förväntar jag mig att en redovisning för myndigheterna vad gäller gripandet av presidentkandidater, journalister och människorättsaktivister, sade Lloyd.

Tidigt på måndagen meddelade den statliga valkommissionen att Alexandr Lukasjenko blev omvald med 79,7 procent. Valdeltagandet angavs till 90 procent.

TT-AFP-Reuters