Donald Trump

Melania Trump går på möte med finska poeten i Helsingfors

Av: 

Johanna Rapp

UTRIKES

Under våren har Melania Trump stannat hemma medan maken varit ute på resor.

Nu är hon åter vid Donald Trumps sida och under toppmötet i Helsingfors går Melania Trump på eget möte, med den finska poeten och presidenthustrun Jenni Haukio.

– Jag uppskattade samtalen med Finlands första dam idag – bra samtal om problemen som våra nationer står inför, skriver Melania Trump på Twitter.

Under söndagskvällen landade Donald och Melania Trump i Helsingfors efter en vecka i Europa som inleddes med Nato-toppmöte i Bryssel innan det bar vidare till Storbritannien där möten väntade med premiärminister Theresa May och Drottning Elizabeth II.

För Melania Trump blev resan till Europa hennes första utlandsresa efter att hon i våras opererades för en njursjukdom – bland annat stannade hon hemma från G7-mötet i Kanada och hon åkte inte heller med till Singapore i juni Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un träffades.

”En ära”

Men nu är hon alltså åter på banan och under tiden som Donald Trump träffade de övriga ledarna för Nato-länderna gick Melania Trump bland annat på konsert med Brigitte Macron, partner till Frankrikes president Emmanuel Macron.

Och under dagarna i Storbritannien besökte hon The Royal Hospital Chelsea tillsammans med Philip May, make till premiärminister Theresa May och träffade även Drottning Elizabeth tillsammans med Donald Trump.

– Det var en ära att få möta och dricka te med hennes majestät Drottning Elizabeth II, skrev Melania Trump på Twitter.

Melanias programpunkt: frukostmöte

Presidentparet beräknas stanna inte ens ett dygn i den finska huvudstaden men för Donald Trump står flera möten på agendan, först med Finlands president Sauli Niinistö och sedan väntar ett separat möte med Putin, innan de fortsätter sin gemensamma dag med en arbetslunch och sedan håller en gemensam presskonferens.

Och samtidigt som Donald Trump och Sauli Niinistö träffas för samtal kommer Melania Trump ägna sig åt sin enda på förhand inbokade aktivitet för dagen.

Det blir ett separat frukostmöte som hon har tillsammans med Jenni Haukio, gift med president Sauli Niinistö. Haukio är dock inte bara Finlands första dam, utan hon är också en poet, som gett ut flera flera diktsamlingar, senast ”Katso pohjoista taivasta”, med Finlands hundraårsjubileum som tema.

Haukio har även varit aktiv i Samlingspartiet och tidigare arbetade hon bland annat som kommunikationschef för partiet.

Om Melania Trump och Jenni Haukio ska prata om något speciellt under sitt frukostmöte är inte känt, uppger finska utrikesdepartementet. Efteråt meddelade Melania Trump på Twitter att hon uppskattade mötet och hon riktade också ett tack till Haukio som tog emot henne.

– Jag uppskattade samtalen med Finlands första dam idag – bra samtal om problemen som våra nationer står inför, skriver Melania Trump på Twitter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Melania Trump åker inte till Singapore

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Melania Trump

Helsingfors