Bildt "ytterligt oroad" över Libyen

Publicerad:
Uppdaterad:

Bryssel. EU:s utrikesministrar fortsätter under måndagen de diskussioner som redan startade på söndagskvällen om utvecklingen i Nordafrika och arabvärlden.

– Framför allt önskar vi en fredlig utveckling i Libyen, om detta överhuvudtaget är möjligt. Vi är ytterligt oroade över situationen som den nu riskerar att utvecklas, säger utrikesminister Carl Bildt på väg in till mötet.

Sent på söndagskvällen fördömde EU:s utrikeschef Catherine Ashton det våld som används mot fredliga demonstranter i Libyen. Utrikesministrarna förväntas på måndagen enas om liknande fördömanden och uppmaningar om dialog.

Men Carl Bildt gör sig inga större illusioner om att Moammar Gadaffi lyssnar.

– Nej, jag tror inte att man ska göra sig allt för överdrivna förhoppningar om att han läser våra uttalanden, säger Bildt.

– I sådana här situationer ska man vara realistisk och säga att möjligheterna till konkret inflytande är relativt begränsade.

Men utvecklingen följs spänt från EU:s sida.

– I Libyen finns risk för ett rent sammanbrottsscenario med mycket omfattande humanitära och andra konsekvenser. Det klart att det oroar väldigt mycket, säger Bildt.

TT:s korrespondent

Publicerad: