Utrikes

Presidentkandidat: Tack, Sverige

UTRIKES

Stockholm. Antropologen och ex-finansministern Ashraf Ghani, en av de tre som anses ha störst chans att bli Afghanistans nästa president, tackar Sverige för blågult stöd till det krigssargade landet genom åren.

De senaste veckorna har han åkt fram och tillbaka genom Afghanistan och hållit passionerade valtal om fred, rättvisa och tillväxt. USA-utbildade Ashraf Ghani, som ofta beskrivs som en av landets skarpaste intellektuella, talar fort och intensivt när TT når honom.

– Jag vill uttrycka mitt stora tack till Svenska Afghanistankommittén. På 1990-talet, när Afghanistan övergavs av resten av världen, var kommittén en nyckelspelare i arbetet med att se till att pojkar och flickor kunde gå i skola, säger han på en raspig mobilförbindelse.

– Och kommittén stannade och kämpade mot fattigdom och för kvinnors rättigheter.

Ghani beskriver utrikesminister Carl Bildt som en nära vän som han är hedrad över att samarbeta med. Om Ghani blir landets näste president vill han "fördjupa och bredda" partnerskapet med Sverige samt Norge och Danmark när det gäller att bygga tillväxt och använda Afghanistans naturtillgångar.

– Vi har stora mineraltillgångar . . . Vi ska utrota fattigdomen, säger han.

Abdullah Abdullah och Zalmai Rassoul, som båda varit utrikesministrar, anses också ha stora chanser att vinna lördagens val.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes