FN: "al-Qaida fortfarande ett hot"

Publicerad:
Uppdaterad:

New York. Trots att Usama bin Ladins efterträdare kämpar med att ena de olika fraktionerna utgör gruppen fortfarande ett växande hot, enligt en FN-rapport.

Enligt rapporten, som överlämnas till FN:s säkerhetsråd, har al-Qaidaledaren Ayman al-Zawahiri misslyckats med att bygga upp gruppens hårdföra ledarskap i Pakistan. Men olika grupper med al-Qaidakoppling har anpassat sin taktik. De har sökt nya mål och behållit sin förmåga att utföra dödliga attacker.

Medan al-Qaidagrupper i Mali och Somalia tryckts tillbaka av utländska militäroperationer, har kriget i Syrien lockat till sig hundratals anhängare, står det i FN-rapporten. Grupperna är mer åtskilda än tidigare och förenas endast av en vag ideologi och ett engagemang i terrorhandlingar, anser FN.

Också USA:s president Barack Obama varnade i ett tal inför 3 000 amerikanska marinkårssoldater för att hotet från terrornätverket fortfarande är reellt, trots att organisationen är "på fallrepet".

– Slutet på kriget i Afghanistan innebär inte slut på hoten mot vår nation, vilket vi blivit påminda om de senaste dagarna, sade Obama i talet sent i går kväll svensk tid och syftade på evakueringen av ambassader i Mellanöstern och Nordafrika.

Saudiarabiens kung Abdullah tillkännagav i dag att den oljerika monarkin donerar 100 miljoner dollar till skapandet av ett FN-centrum för terrorbekämpning. Landet har redan gett 10 miljoner dollar för ändamålet.

Under 2003 och 2005 blev Saudiarabien måltavla för en våg terrorattacker från al-Qaida-anknutna.

TT-AFP

Publicerad: