Aktiv präst anklagas för övergrepp

Publicerad:
Uppdaterad:

Köpenhamn. Övergreppsskandalen inom katolska kyrkan växer i Danmark. För första gången anklagas nu en verksam präst för att ha begått sexuella övergrepp i tjänsten. Nu ställs krav på hans avgång.

En grupp danska katoliker anser att prästen bör lämna sitt arbete. Gruppen "Vi er også Kirken" är en reformrörelse inom den danska katolska kyrkan.

– Prästen borde suspenderas, eller förmås gå i pension eller ta semester. Och han borde själv ta initiativet, säger gruppens talesman Kaare Rübner Jörgensen.

Katolska kyrkan uppger att man inte känner till mannens identitet och uppmanar offret för övergreppen att vända sig till kyrkan.

Det var i Berlingske Tidende som en man berättar att han utnyttjades sexuellt av en katolsk präst för cirka 30 år sedan.

Mannen, som önskar vara anonym, var korgosse vid tidpunkten för övergreppen som omfattade kyssar, beröring och oralsex. Han berättar att det tog lång tid innan han klarade av att gå till polisen och då han ville göra en anmälan var brottet preskriberat.

– Flera av mina vänner säger att jag ska träda fram. Men även om jag i dag vet att jag inte gjort något fel, förstår de inte hur skamligt det är. Flera av dem har sagt att jag borde få kompensation för psykologhjälp, men det är jag inte intresserad av, säger mannen till tidningen.

Katolska kyrkan har hävdat att alla övergreppsfall, som hittills kommit fram, rört präster som antingen inte är verksamma eller är döda. Men prästen som ska ha begått övergreppen på mannen är fortfarande verksam.

Prästen, som tjänstgör på Jylland, vill inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till utredningen. Hittills har 17 fall av sexuella övergrepp dykt upp i den katolska kyrkan i Danmark.

TT-Ritzau

Publicerad: