Turkiska attacker mot PKK

Foto: AP
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
UTRIKES

Turkiet. Turkiskt stridflyg anföll under fredagskvällen och natten den kurdiska PKK-gerillans baser i norra Irak. Samtidigt genomförs attacker mot IS-mål i Syrien. Under morgonen fortsatte gripandena av misstänkta medlemmar.

Det är den lokala tv-kanalen NTV som rapporterar att turkisk militär genomför de två uppdragen samtidigt. PKK bekräftade kort därpå att baserna anfallits och även Turkiet har bekräftat uppgifterna.

Planen lyfte från en militärbas strax söder om den kurddominerade staden Diyarbakir för att ge sig av på sin andra räd mot IS för dagen och för att samtidigt slå ut PKK-mål i den kurdiska delen av norra Irak.

Hårda tag

Vid den första räden, på eftermiddagen, dödades nio IS-stridande i Syrien.

Anfallen och gripandena ses som ett startskott för en ny turkisk strategi. En myndighetskälla säger till Reuters att Turkiet nu frångår sin "passiva strategi".

– Vi kan inte säga att det här är början på en militär insats men klart är att vi kommer involvera oss mer aktivt, säger en turkisk regeringsrepresentant till Reuters.

Den turkiska ledningen gjorde också klart att den kommer att ta i med hårdhandskarna mot militanta kurder och vänstergrupper. Under fredagen greps runt 300 anhängare av IS, den kurdiska PKK-gerillan och "andra militanta grupper" i Turkiet.

Flygbas får användas

Nato-landet Turkiet har länge kritiserats för sin låga profil i kampen mot jihadisterna. Men den senaste veckans upptrappade våld förändrar läget. Ankara har nu också, efter långdragna förhandlingar, slutligen gått med på att låta amerikanska stridsflyg starta från flygbasen Incirlik.

Militärbasen ligger bara 16 mil från den syriska gränsen och diskussionerna har pågått i månader kring huruvida alliansen mot IS ska få använda basen. Efter ett telefonsamtal mellan Turkiets och USA:s presidenter gavs slutligen klartecken.

I uppgörelsen mellan Turkiet och USA ingår också planer på att en flygförbudszon ska inrättas längs gränsen mot Syrien, rapporterar tidningen Hürriyet enligt AFP. Det ska handla om en nio mil lång zon mellan Marea och Jarabulus. Vid sidan av flygförbudet tänker parterna sig en fem mil bred markzon på den syriska sidan av gränsen.

Förändrat läge

President Recep Tayyip Erdogan säger att Turkiet var tvunget att vidta "andra åtgärder" på grund av ett förändrat läge i norra Syrien, rapporterar Reuters. Han säger också att "första steget" nu har tagits mot IS. Fortsatta kraftfulla insatser följer mot såväl IS som kurder och vänstergrupper, enligt Erdogan.

Flyganfallet över gränsen följde på den första sammandrabbningen över gränsen, då en turkisk soldat i går dödades i en eldstrid med IS. Turkisk militär svarade med pansarvagnar. En jihadist ska ha dödats och tre fordon förstörts i Syrien.

En dödad

Runt 5 000 poliser ska med stöd av helikoptrar ha deltagit bara i Istanbul, rapporterar turkiska medier enligt Reuters. En kvinna rapporteras ha dödats i en sammandrabbning med polis i Istanbul. Enligt nyhetsbyrån Anatolia var hon medlem av den vänsterextrema gruppen DHKP-C som enligt myndigheterna samarbetar med den kurdiska PKK-gerillan.

I måndags dödades 32 människor, de flesta unga, i ett terrordåd i den turkiska staden Suruç, intill den syriska gränsen. IS har tagit på sig dådet,

I går sköts en turkisk polis till döds i den kurddominerade staden Diyarbakir. Två dagar innan dödades två andra poliser i Ceylanpinar vid den syriska gränsen.

Dådet i Ceylanpinar har den militanta kurdiska gruppen PKK tagit på sig och hävdar att det var en hämnd för terrordådet i Suruç.

TT-AFP-Reuters