Fredsavtal nära i skört läge

Publicerad:
Uppdaterad:

Sydsudan. För åttonde gången förhandlar Sydsudans krigsherrar om ett tänkt stopp på blodbadet i landet. Men med nya splittringar på båda sidor krävs det mycket för att få det genommilitariserade landet på rätt kurs.

Omvärlden hade hotat med sanktioner om inte regeringen och rebellerna skrev under en överenskommelse senast på måndagen, och en rad grupper ur det sydsudanesiska civilsamhället hade gått ut och krävt ett stopp på den konflikt som skördat tiotusentals människoliv och tvingat miljoner på flykt.

– Nog är nog. Folket i Sydsudan kan inte uppfostra ytterligare en generation av barn under inbördeskrig, skrev grupperna i ett uttalande.

Avtal trots splittringar

På måndagseftermiddagen kom uppgifter om att ett fredsavtal ska ha skrivits under av rebelledaren Riek Machar. Samtidigt meddelade regeringssidan att president Salva Kiir kräver två veckors eftertanke innan han kan skriva under ett avtal, enligt Reuters.

Det var i december 2013 som inbördeskriget bröt ut, efter att Riek Machar sparkades ur regeringen och inledde ett uppror. Sedan dess har, enligt AFP, minst sju avtal om eldupphör undertecknats bara för att brytas inom kort.

En av stötestenarna i den senaste förhandlingsrundan är ett förslag om maktdelning som skulle återinsätta Machar som vicepresident. En rad rebelledare anklagade häromdagen Machar för att vara ute efter makten i egna syften och har sagt att de inte kommer acceptera någon form av överenskommelse.

Hopp om sanktioner

Men även på regeringssidan råder splittring; så sent som i söndags sparkade presidenten guvernörer i flera delstater.

Många hoppas att pressen från det internationella samfundet ska få parterna att enas. Förutom riktade ekonomiska sanktioner och vapenembargo har bland andra USA diskuterat möjligheten att spåra pengar som försvunnit i korruption - något som, tillsammans med sanktioner, kan ge effekt, menar Johan Brosché, freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet.

– Båda ledarna har stulit oerhört mycket pengar. De är mer rädda för att det skulle ledas i bevis än för en fortsatt konflikt, säger han till TT.

Lång väg

Om fredsavtalet blir klart återstår en mödosam väg för den unga staten Sydsudan. Förutom de etniska splittringar som förstärkts under inbördeskriget genomsyras landets politiska liv av den militarisering som rotats under decennier av konflikter.

– Långsiktigt gäller det att stödja civila krafter och stärka rättsstaten och demokratiseringen. Det är också viktigt att satsa på att bygga upp ett bättre utbildningssystem så att det finns flera sätt att slå sig fram i samhället än genom militären, säger Brosché.

TT

Publicerad: