Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Kräver krafttag från EU:s ledare

Publicerad 2015-04-22

Flyktingkatastrofen. Flyktingströmmarna till Europa över Medelhavet ökar samtidigt som räddningsresurserna har minskat. Nu kräver Amnesty en internationell räddningsinsats för att förhindra massdöden på havet.

" Europas ledare. . . har en historisk chans att sätta stopp för en accelererande humanitär tragedi", skriver John Dalhuisen, chef för Amnesty Internationals Europa- och Centralasienavdelning i ett pressmeddelande.

Uttalandet från EU-ledare i måndags om att förstärka sök- och räddningsförmågan i EU-insatsen måste nu förvandlas från löften till handling, anser Amnesty i en ny rapport.

Migranternas liv är i dagsläget helt i händerna på handelsfartyg som snappar upp larmsignaler från båtar i sjönöd. Antalet flygplan, helikoptrar och patrullbåtar som regelbundet patrullerar Medelhavet har minskat avsevärt sedan den italienska räddningsoperationen Mare Nostrum lades ned vid årsskiftet.

Stora risker

"Kommersiella fartyg är inte utrustade för att genomföra så storskaliga räddningsoperationer", säger Thomas Rehder, ordförande i Europeiska Skeppsredareförbundet, som citeras i rapporten.

Rehder beskriver situationen som "ohanterlig".

Sjömän som utför stora räddningsoperationer, ibland av hundratals personer på samma gång, utsätter sig för stora risker. Dessutom utgör de stora skeppen en stor risk för migrantbåtarna, som riskerar att kapsejsa vid undsättningen, skriver Amnesty.

" De kastade ut en repstege. När många försökte klättra upp på den kantrade båten. Jag föll i vattnet. En syrisk kvinna dog med sin ettårige son", berättar 25-årige Mohammad i rapporten.

"Vi är redo"

Medelhavet patrulleras i dagsläget av EU:s Tritonstyrka, som har sex mindre kustbevakningsbåtar, en medelstor båt, två flygplan och en helikopter till förfogande - att jämföra med Mare Nostrum, som hade tre flygplan, sex helikoptrar, två fregatter och ett militärfartyg, men däremot bara en kustbevakningsbåt.

TT