Utrikes

Intensiva strider trots fredsmöte

UTRIKES

Ukrainakrisen. Det ukrainska nationalgardet har inlett en motoffensiv mot pro-ryska rebeller intill kuststaden Mariupol. Samtidigt pågår förberedelserna inför det planerade mötet i morgon som är tänkt att leda till avtal om eldupphör i östra Ukraina.

Striderna i närheten av den strategiskt viktiga staden Mariupol inleddes redan under gårdagen, med stridsvagnseld och beskjutning från automatvapen. Enligt det ukrainska säkerhetsrådet, som citeras av ryska Interfax, är motoffensiven från ukrainska regeringsstyrkor i full gång. Rådet uppger att styrkorna ska ha tagit sig igenom de pro-ryska rebellernas försvarslinjer, skriver Reuters.

Strider på flera fronter

Samtidigt fortsätter striderna i järnvägsknuten Debaltseve, 185 kilometer norr om Mariupol, med oförminskad styrka, enligt AFP.

Hittills har minst 12 människor dödats under dagen. Sju soldater, resten civila.

Möte om vapenvila

Vid den tyska förbundskanslern Angela Merkels besök i USA fick hon president Barack Obamas stöd för det fransk-tyska fredsinitiativet som är tänkt att leda till ett avtal om vapenvila. Obama skjuter därmed beslutet om att skicka vapen till Ukraina på framtiden.

Det ryska säkerhetsrådet meddelar att det skulle se en amerikansk vapenleverans som en eskalering av konflikten, men att landet troligen inte skulle svara med militära åtgärder.

– Nej, jag tror att vi kommer att agera diplomatiskt, säger säkerhetsrådets sekreterare Nikolaj Patrusjev till nyhetsbyrån Tass.

Oklart om möte

Det är ännu inte klart om det verkligen blir ett möte. Ryssland har flera gånger svävat på målet och kommit med krav för att inställa sig vid mötet. Den ryske presidenten Vladimir Putin har meddelat att han anser att parterna, Ukraina och de pro-ryska rebellerna, måste hitta en lösning.

– Vi vet fortfarande inte säkert. Mer detaljerad information kan komma i eftermiddag, säger den vitryske utrikesministerns talesperson till Interfax.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes