Utrikes

Strid om Debaltseve inför vapenvila

UTRIKES

Ukraina. Sju ukrainska militärer har dödats och 23 skadats i strider mot pro-ryska separatister i östra Ukraina under det senaste dygnet. Detta har skett endast några timmar innan den planerade vapenvilan.

Den ryskstödda rebelloffensiven i östra Ukraina fortgår i oförminskad styrka, uppger Reuters och AFP och hänvisar till uppgifter från ukrainsk militär om 120 attacker under det senaste dygnet. Bland annat har den regeringskontrollerade staden Debaltseve i östra Ukraina utsatts för våldsamma beskjutningar. Enligt uppgifter ska rebellerna ha försökt omringa regeringsstyrkorna i staden, men Kiev förnekar att det lyckats.

Intensiva strider uppges även fortgå i delar av området kring Luhansk.

Vapenvilan som är satt att träda i kraft vid midnatt mot söndag i linje med fredsavtalet från MInsk i torsdags förutsätter även tillbakadragandet av tunga stridsmedel som bidragit till över 5 000 döda sedan konflikten bröt ut för snart ett år sedan.

Gynnar separatisterna

Enligt Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, är det ett svårtytt avtal som gynnar separatisterna på alla punkter.

– Avtalet har skrivits på ett sådant sätt att det bygger in ett mycket starkt incitament till frontförändring fram till det att avtalet träder i kraft.

– Detta innebär i praktiken att alla de framrycknngar som separatisterna gjort mellan september och midnatt kommer att tillfalla separatisterna, inklusive ytterligare erövringar som görs innan midnatt.

Att västledarna skrivit under utan att veta vad avtalet innebär är inte troligt, menar han och citerar förbundskansler Angela Merkel: "Det här är inte fred men det är en strimma hopp", som betonar viljan av att på varje sätt undvika ett fullskaligt krig.

Ansikte utåt

Samtidigt uppges Georgiens förre president Micheil Saakasjvili, känd för sin västvänliga attityd, ha utsetts att hjälpa Ukrainas president att reformera det krigshärjade landet. Som chef för det internationella reformrådet väntar sig president Petro Porosjenko att Saakasjvili uppträder som landets ansikte utåt och representerar internationella intressen. Saakasjvili å sin sida säger att landet förtjänar en framtid utan korruption och orättvisor.

Saakasjvili var president för Georgien när landet 2008 utkämpade ett krig mot Ryssland om utbrytarregionerna Sydossetien och Abchazien.

"Vi kommer inte att vinna om vi inte bygger ett nytt Ukraina i dag och inför nya reformer", säger han i ett uttalande.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes