Utrikes

Avrättning i gryningen efter IS video

UTRIKES

Islamiska staten. Jordanien har avrättat två terrordömda som svar på den video där jihadisterna i Islamiska staten (IS) dödar en jordansk stridspilot. In i det sista hoppades pilotens anhöriga på en räddning, men förmodligen dödades han för flera veckor sedan.

När beskedet kom om att förstelöjtnant Muâ™adh al-Kasasibah dödats försökte de anhöriga först att undanhålla det för pilotens mor Issaf och hustrun Anwar. Tv-apparaten slogs av och ur fruns hand slets mobiltelefonen. Men Anwar hade redan sett. Modern föll till marken med ett klagorop, medan Anwar gråtande rusade nedför gatan, ropandes sin makes namn.

– Snälla Gud, låt det inte vara sant, sade hon, enligt The New York Times vars reporter var på plats när det hände.

Ännu visste de inte att al-Kasasibahs ökänt brutala plågoandar skulle ha bränt honom levande; och ingen av de närvarande vågade berätta.

"Inte bortslösat"

Den video som IS själva, sin vana trogen, i propagandasyfte publicerade för att tillkännage pilotens död mottogs med avsky i Jordanien. Waleed Abu Nada, en ung jordansk författare, beskriver för TT den omedelbara fasa som vällde över honom. IS, säger han, "är bara en påminnelse om att alla föds människor, men att inte alla förblir det".

När piloten först tillfångatogs av IS, sedan hans stridsplan störtat över Syrien, frågade sig många om detta skulle vända opinionen mot Jordaniens deltagande i den USA-ledda koalition som flygbombar IS. Förenade arabemiraten har på onsdagen också dragit sig ur. Men om något är Jordanien mer beslutsamt nu, säger Waleed Abu Nada.

– Det skrämmer inte bort oss, utan gör snarare folk än mer beslutsamma att bekämpa Isis, säger han i telefon från den jordanska huvudstaden Amman, och använder en annan förkortning för gruppen.

– Han gav sitt liv till sitt land, och jag tror inte att det kommer att vara bortslösat.

Även Mellanösternexperten Hamdi Hassan tror att Jordanien nu kan stärkas i sin enighet. Den jordanska opinionen har varit ganska svängande om huruvida detta är Jordaniens krig att utkämpa, säger han till TT.

– Men den här videon tror jag skapar en stark uppslutning kring att kunna hämnas och fortsätta med det.

Ett budskap

Innan beskedet om al-Kasasibahs död offentliggjorts öppnade Jordanien, i alla fall utåt sett, för en fångutväxling där han kunde komma att bytas mot terrordömda i Jordanien. Om så verkligen hade hänt är oklart av flera skäl. För det första pekar uppgifter från aktivister i IS-kontrollerade al-Raqqa i Syrien på att han dödades redan den 3 januari. För det andra är det oklart hur allvarliga Jordanien varit. För det tredje är IS mest intresserad av propagandasegrar - att vinna stöd bland sunnimuslimer i områden de vill styra, och att sätta skräck i sina fiender.

– Isis hade redan bestämt sig för att avrätta den här personen, säger Hamdi Hassan.

– Jag tror att de gjort en sådan här video för att skicka ett budskap till andra piloter. Att de kommer att få ett likadant slut, ett fruktansvärt alltså.

Avrättning i gryningen

Jordanien besvarade beskedet om förstelöjtnant Mu'adh al-Kasasibahs död med att i gryningen avrätta två terrordömda fångar: Sajida al-Rishawi som dömts efter ett försök till självmordsbombning och Ziad al-Karbuli, en ledande gestalt i al-Qaida i Irak.

I ett tal uttrycker Jordaniens kung Abdullah II sin sorg över beskedet om al-Kasasibahs öde, och uppmanar till enighet.

– Den modige piloten gav sitt liv i försvaret av sin tro, sitt land och sin nation, säger kungen enligt statliga jordanska nyhetsbyrån Petra.

– Vi står i dag med de anhöriga till hjältemartyren Mu'ath, med vårt folk och med våra väpnade styrkor i denna svåra tid.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes