Utrikes

Abbott vann förtroendeomröstning

UTRIKES

Australien. Australiens premiärminister Tony Abbott sitter kvar på sin post, lätt stukad. På måndagen vann han en förtroenderöstning inom det egna partiet.

I omröstningen röstade 39 mötesdeltagare för att avsätta Abbot, 61 var emot. Även om Abbot får fortsätta som partiledare och regeringschef vittnar siffrorna om ett stort internt missnöje.

En av hans partikamrater, parlamentsledamoten Luke Simpkins, begärde i fredags en omröstning om partiledarposten på ett planerat partimöte i Canberra på tisdag. Abbott gick till offensiven och tidigarelade mötet en dag.

Politiska kommentatorer tolkade det som ett försök att minska eventuella utmanares chanser att samla stöd bland medlemmarna.

Utmaningen mot Abbott kom efter veckor av spekulationer då han fått kraftig kritik, allt ifrån hur han sköter landets ekonomi till beslutet att hedra drottning Elizabeths make prins Philip med en australisk riddartitel.

Abbotts konservativa parti Liberalerna och koalitionspartnern Nationella partiet kom till makten i valet i september 2013, efter sex år av Labor-styre.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes