Utrikes

Nato förstärker i ryskt närområde

UTRIKES

Ukrainakrisen. Natos försvarsministrar har enats om att omedelbart upprätta sex baser i östra Europa och forma en spjutspetsstyrka på 5 000 man. Generalsekreteraren Jens Stoltenberg kallar det ett svar på "Rysslands aggression i Ukraina".

Den nya insatsstyrkan ska bildas av Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Polen och Storbritannien och kunna sättas in vid en kris inom en vecka, sade Stoltenberg efter samtalen i Bryssel på torsdagen.

Gudrun Persson, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, menar att planerna förstärker den världsbild som Ryssland gett uttryck för där Nato utmålas som en huvudfiende.

– Att den militära närvaron ökar intill Ryssland gränser spär på den ryska bilden av att allt som har hänt i Ukraina är ett angrepp från väst och Nato, säger hon.

Den nya strategin bygger på beslut tagna vid Natos toppmöte i september i fjol och bekräftades på försvarsministrarnas möte i Bryssel. Det som nu händer kommer att få konsekvenser i hela Östersjöområdet, anser Gudrun Persson.

– Vi har sett en ökad rysk närvaro i området och de baltiska staterna, särskilt Estland och Lettland, har råkat ut för väldigt mycket gränskränkningar med flyg från den ryska sidan, säger hon.

– Det är ett skärpt läge och vi i Sverige drabbas av det vare sig vi vill eller inte.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes