Utrikes

Nya samtal om fredsplan för Ukraina

UTRIKES

Ukrainakrisen. I dag hålls nya samtal om krisen i Ukraina. En fransk-tysk fredsplan kan vara sista chansen att undvika ett fullskaligt krig, varnar ledare i väst.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande åkte till Moskva i fredags med ett nytt fredsinitiativ. I diskussionerna med president Vladimir Putin enades de om att fortsätta samtalet i en telefonkonferens i dag, där även Ukrainas president Petro Porosjenko ska delta.

Angela Merkel uttryckte ingen större optimism när hon talade i samband med den stora säkerhetskonferensen i München i lördags.

– Det är oklart om den kommer att leda till framgång, men ur min och den franske presidentens synvinkel är den definitivt värd att testa, sade hon om initiativet, vars detaljer inte är kända.

Senare sade Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier till tysk tv att det om "två eller tre dagar" kommer att visa sig om fredsplanen har förutsättningar att lyckas.

Hollande varnade för att fredsplanen kan vara en av de sista chanserna att göra slut på den tio månader långa konflikten.

– Om vi misslyckas med att nå en bestående fredsöverenskommelse, så känner vi till scenariot mycket väl - det har ett namn, det kallas krig, sade den franske presidenten.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes