Sanktioner mot Ryssland i gång

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. EU:s utökade sanktioner mot Ryssland har trätt i kraft, i och med att de nu på morgonen har publicerats i EU:s officiella tidning. Flera ryska parlamentsledamöter får sina tillgångar frysta. Ryssland kallar sanktionerna olagliga.

Bland dem som hamnat på EU:s lista finns nationalistledaren Vladimir Zjirinovskij och flera biträdande talmän i duman, rapporterar Reuters. Flera separatistledare i Ukraina och en nära medarbetare till Putin under hans tid inom KGB finns också med.

Ryssland fördömer sanktionerna.

– Vi anser fortfarande att de är olagliga, sade Putins presstalesman Dmitrij Peskov till journalister, enligt Interfax.

– Vad gäller beslutet som tillkännagivits i dag kan det absolut inte begripas mot bakgrund av de ansträngningar som Ryssland har gjort de senaste dagarna, inklusive dem som styrts av president Putins fredsinitiativ för att stoppa blodspillan och uppnå ett fredligt slut på konflikten i sydöstra Ukraina, fortsatte han.

Han medgav att sanktionerna är kännbara för Ryssland, men sade att de också drabbar Europas länder och skattebetalare.

Ukrainas president Petro Porosjenko välkomnade i stället sanktionerna, som han menar understryker Europas solidaritet med Kiev, skriver Reuters.

På förhand var det känt att sanktionspaketet skulle innebära hårdare finansiella åtgärder mot fem ryska statskontrollerade banker, tre försvarsföretag och tre energibolag.

Bolag som nu namnges är oljejättarna Rosneft och Transneft, och oljedelen inom gasjätten Gazprom. Andra bolag är United Aircraft Corporation, moderbolaget till producenterna av stridsflygplanen Mig och Sukhoi, och Uralvagonzavod och Oboronprom som båda tillverkar militärutrustning, skriver AFP.

24 personer läggs till på listan över visumförbud och frysning av eventuella tillgångar.

Rubeln föll till en ny historiskt låg nivå mot dollarn efter beskedet. En dollar kostade på morgonen 37:72 rubel, mot 37:57 dagen innan.

TT

Publicerad: