Utrikes

Två häktade misstänka för medhjälp

UTRIKES

Köpenhamnsdåden. De två män som misstänks för inblandning i attentaten i Köpenhamn i helgen har nu häktats. De ska enligt polisen bland annat hjälpt till att gömma den misstänkta gärningsmannen mellan de två dåden.

Männen, 19 och 22 år gamla, kommer att sitta frihetsberövade i tio dagar utan isolering. Åklagaren ska enligt Ekstra Bladet ha krävt fyra veckors frihetsberövande i isolering.

– Det sänder en signal om att bevismaterialet som lagts fram är väldigt tunt, säger en av försvarsadvokaterna till tidningen.

De misstänks för medhjälp till mord, mordförsök och grov misshandel samt för brott mot vapenlagen. Enligt polisen ska de ha hjälpt gärningsmannen, i medier utpekad som den 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein, genom att skaffa vapen, röja undan dem samt för skyddande av brottsling.

– De misstänks inte enligt terrorparagrafen, men för medverkan i händelserna, säger försvaren Michael Juul Eriksen till tidningen.

Den misstänkta gärningsmannen sköts ihjäl av polis i närheten av Nørrebro station på söndagsmorgonen. De två nu misstänkta medhjälparna greps några timmar senare, den ene vid 8.14 på morgonen, den andre 14.50 på eftermiddagen.

Film på Facebook

På måndagen kommer uppgifter om att en film som hyllar det heliga kriget jihad har lagts upp på den misstänkta gärningsmannens Facebooksida mindre än en timme innan det första attentatet. Men den danska säkerhetspolisen PET har inte kommit med några uppgifter om att det ska finnas kopplingar till en terrorgrupp. Det bekräftades av Danmarks statsminister på en pressträff nu på eftermiddagen.

–  Det finns inget som tyder på att den misstänkte gärningsmannen bakom helgens angrepp hade någon koppling till en terrorgrupp, säger Helle Thorning-Schmidt pressträffen.

Det kommer hela tiden fler detaljer om dåden. Den misstänkte gärningsmannen ska ha låtsas vara berusad för att kunna komma helt nära den judiske man och de två poliser som vaktade synagogan på Krystalgade. Därefter ska han ha dragit upp en pistol och avlossat flera skott som dödade 37-årige Dan Uzan och skadade poliserna.

Den danska tidningen Jyllands-Posten har pratat med pappan till den misstänkte gärningsmannen, Omar Abdel Hamid el-Hussein.

–  Jag är lika chockad som resten av världen är. Jag fick veta av polisen som ringde mig, säger han till tidningen, som har träffat honom i Köpenhamn.

Fyra av de fem poliserna som skadades i helgens angrepp vid synagogan och kulturlokalen Krudttønden vårdas fortfarande på sjukhus, uppger Jyllands-Posten. Men deras tillstånd är inte livshotande. Samtidigt är flera av de poliser kritiska mot den utrustning de använde och det har också framförts kritik över brist på vapen och träning i att använda dem.

Löfven till Danmark

Statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) kommer under dagen att åka till Danmark för att delta i kvällens manifestation i Köpenhamn. Minneshögtiden anordnas vid kulturhuset Krudttønden på Østerbro, där det första dådet skedde, mot bland andra den svenska konstnären Lars Vilks, från klockan 20 i kväll.

– Jag kommer att träffa min motsvarighet Mette Frederiksen i Danmark, sedan planerar jag ett besök i synagogan och vara med och visa min delaktighet i manifestationen mot de här två terrorattentaten, säger Anders Ygeman.

Förutom representanter från den danska regeringen, där bland andra statsminister Helle Thorning-Schmidt ska tala, kommer Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen, Paris borgmästare Anne Hidalgo samt representanter för det judiska samfundet i Danmark.

TT-Ritzau

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes