Utrikes

Politiker fördömer attentat

UTRIKES

Brott. Timmarna efter attacken i Köpenhamn fördömdes den av en rad politiker från olika länder.

– Mina tankar i kväll går till offren som blivit utsatta för denna hemska handling, sade Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Statsministern såg samlad, men tagen ut när hon anlände till attentatsplatsen på kvällen.

– Vi känner oss säkra på att det rör sig om en politiskt motiverad attack och därmed är det en terroristattack, sade hon.

– Mina tankar i kväll går till offren som blivit utsatta för denna hemska handling. Jag är här i kväll på alla danskars vägnar. Jag säger det klart och tydligt - så här ska inte Danmark vara.

Storbritanniens premiärminister David Cameron kommenterade attacken på Twitter: "Jag fördömer skotten i Köpenhamn. Yttrandefriheten måste alltid skyddas. Mina tankar går till det danska folket".

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) fördömde också vad som hänt i Danmark.

– Det är en feg attack mot det öppna samhället, ett terroristdåd. Tankarna går till den dödes familj och de drabbade, sade han till TT.

Ygeman reser till USA nästa vecka. Han ska delta i ett möte i Vita huset där representanter för flera länder ska diskutera hur man tillsammans ska kunna bekämpa terrorism.

"Det är mycket allvarligt att det fria ordet attackeras igen. Att det sker i Köpenhamn, på ett möte där en svensk konstnär medverkat, påminner om att vi inte på något sätt är skyddade i vår del av världen. Vi måste alltid försvara det öppna samhället.", skriver Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i ett uttalande.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes