94 poliser skadade under protester

Publicerad:
Uppdaterad:

Tyskland. Våldsamma protester skakade Frankfurt på onsdagsförmiddagen när en demonstration mot eurozonens åtstramningspolitik spårade ur. Demonstrationen var organiserad med anledning av invigningen av Europiska centralbankens nya högkvarter i staden. Mer än 90 poliser skadades i sammandrabbningar med demonstranter.

Demonstranterna som samlades vid ECB:s nya högkvarter för att protestera mot en kapitalistisk och odemokratisk politik skingrades av vattenkanoner. 80 poliser skadades av irriterande gas och 14 skadades av stenar och sparkar. Även två brandmän skadades.

– Ett hundratal demonstranter stängdes in och omringades av polis som uppmanade folk att samarbeta, säger fotografen Horacio Villalobos, som menar att läget var under kontroll efter de första sammandrabbningarna.

Demonstranter skadade

Polisinsatserna är några av de största någonsin i staden och minst 16 personer har gripits, uppger polisen. Bilar sattes i brand och butiker och banker fick fönstren sönderslagna. Även ett flyktingboende vandaliserades. Enligt arrangörerna har mer än 130 demonstranter skadats, uppger Reuters.

Protesterna sammanfaller med den officiella invigningen av högkvarteret som äger rum i närvaro av ECB-chefen Mario Draghi och cirka 100 inbjudna gäster.

– Den europeiska enigheten är under hårt tryck. Människor går genom väldigt svåra tider. Det finns vissa, som demonstranterna här utanför i dag, som anser att problemet är att Europa gör för lite, sade Draghi i sitt invigningstal, enligt en utskrift som Reuters läst.

"En provokation"

Bakom demonstrationen står gruppen Blockupy, döpt efter Occupy Wall Street-rörelsen.

– Det här är inte vad vi på Blockupy hade planerat. Men tydligen har det inbördeskrigsscenario som polisen visat upp setts som en provokation av vissa, sade Hendrik Wester, talesperson för Blockupy, till nyhetsbyrån DPA.

Omkring 6 000 personer, bland annat från fackföreningar, Attac-rörelsen och det grekiska partiet Syriza, samlades vid invigningen till en demonstration mot åtstramningspolitiken. Enligt arrangörerna ska ett tusental ha varit tillresta från andra länder.

På kvällen anordnades ytterligare en protestmarsch, den här gången fredligare. Enligt polisen i Frankfurt ska runt 17 000 människor ha deltagit.

TT

Publicerad: