Gulfstaternas möte avslutades efter en kvart

UTRIKES

Gulfen. Det senaste halvåret har det gnisslat kring kamratskapet i Gulfländernas samarbetsråd (GCC), tyngt av den diplomatiska krisen med Qatar.

Inte blev det bättre av att ett GCC-möte i Kuwait som skulle ha pågått i två dagar avslutades efter 15 minuter.

När Saudiarabien, Bahrain och Förenade Arabemiraten för sex månader sedan bröt de diplomatiska förbindelserna med Qatar tornade mörka moln upp sig över den Arabiska halvön. Men trots att hälften av de sex länderna i Gulfländernas samarbetsråd (GCC) bojkottar det gasrika emiratet hade Kuwait bjudit in till toppmöte.

Qatars emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani tackade ja till inbjudan, men från de länder som anklagar emiratet för terrorism har intresset varit ljummet. Den kuwaitiske emiren Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah fick ta emot den saudiske utrikesministern i stället för kung Salman på flygplatsen.

Men efter bara en kvart bakom stängda dörrar stod det klart för Kuwaits emir att förutsättningarna för att hålla mötet var obefintliga och det avslutades omgående, skriver nyhetsbyrån AP.

Allvarlig kris

Kuwait och Oman deltar inte i bojkotten av Qatar, men kuwaitiska medlingsförsök har rönt få framgångar i försöken att lösa den värsta krisen i GCC:s 36-åriga historia. Qatar nekar till anklagelserna om att staten stödjer islamistiska extremister och hävdar att blockaden är ett sätt att försöka tvinga fram ett regimskifte i Doha, som Riyad anser har för nära band till ärkefienden Iran.

Men förhoppningarna om en ljusnande framtid för GCC - som har fungerat som regional motvikt mot Iran - utmanas ytterligare av ett nytt ekonomiskt och militärt samarbete mellan Förenade arabemiraten och Saudiarabien.

Nytt partnerskap

Separat från GCC ska de båda länderna samordna sig militärt, politiskt, ekonomiskt och inom handel och kultur, enligt ett dekret som har utfärdats av Förenade arabemiratens president. Saudiarabien har ännu inte kommenterat överenskommelsen.

– Den fortsatta krisen gör att GCC-gruppens existensberättigande inte är lika stort som förut. Så länge som vår fiende har ändrats från Iran till Qatar kommer inte GCC att kunna fortsätta, säger Sami al-Faraj, chef för Kuwait Center for Strategic Studies, till nyhetsbyrån AFP.

TT