FN:s säkerhetsråd stöder syrisk vapenvila

UTRIKES

Syrien. Samtliga medlemsländer i FN:s säkerhetsråd ställer sig bakom den av Ryssland och Turkiet framförhandlade vapenvilan i Syrien.

Vapenvilan, som är inne på sitt andra dygn, har delvis hållits, men det rapporteras om flygräder och markstrider i vissa områden.

Säkerhetsrådet röstade på årets sista dag igenom en resolution som stöder fredsinitiativet för Syrien som Ryssland och Turkiet har förhandlat fram. Där ingår den pågående vapenvilan och planerade fredssamtal i Kazakstans huvudstad Astana i januari.

Vid samtalen är det tänkt att Syriens regim och rebeller ska mötas, och Ryssland vill även att FN medverkar.

I resolutionstexten står det bland annat att rådet "välkomnar och stöder Rysslands och Turkiets ansträngningar för att få slut på våldet i Syrien och få till stånd en politisk process".

Tidigare ryskt veto

Turkiet, som tidigare har utmärkt sig för sitt motstånd mot Syriens diktator Bashar al-Assad, och Ryssland, som stöder densamme, hävdar att samtalen i Kazakstan inte ska ses som en ersättning för FN:s egna strävanden att få fred i Syrien, utan som ett komplement. FN förbereder exempelvis fredssamtal i Genève i februari.

Turkiet och Ryssland säger sig också vilja involvera länder i regionen i fredsarbetet, som Egypten, Saudiarabien, Qatar och Jordanien.

USA har lyst med sin frånvaro i den aktuella fredsprocessen, men från Washington har man kallat vapenvilan "positiv". Från Moskva har det uttryckts att man hoppas få med Donald Trump och hans stab på tåget när han tillträder i januari.

Ryssland, som är en av säkerhetsrådets permanenta medlemmar, har tidigare närmast konsekvent - sedan Syrienkriget inleddes 2011 - lagt in sitt veto när olika fredsförslag för landet har kommit upp till omröstning i rådet. Men då har avsändaren bakom förslaget varit någon annan än Ryssland.

Hotar bryta vapenvilan

Parallellt med det diplomatiska spelet i FN-skrapan i New York hotar syriska rebellgrupper på marken att frångå vapenvilan, eftersom syriska regeringsstyrkor och deras allierade bryter mot den, enligt rebellsidan.

"Fortsatta överträdelser av regimen, bombardemang och försök att angripa områden som kontrolleras av revolutionära grupper kommer att göra överenskommelsen ogiltig", skriver flera oppositionsgrupper i ett gemensamt uttalande.

Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, rapporterar också om flygräder och markstrider i vissa områden sedan eldupphöret trädde i kraft, men i övrigt har vapenvilan hållit. I de flesta delarna av Syrien har det varit lugnt, enligt SOHR. Terrorgrupper och jihadiströrelser som IS och Jabhat Fatah al-Sham, tidigare al-Nusrafronten, omfattas inte av överenskommelsen.

Observatoriet uppger att under året har ungefär 60 000 människor dödats i Syrien varav fler än 13 000 civila.

Sedan kriget i Syrien startade för mer än fem år sedan har fler än 310 000 människor dödats.

TT-AFP-Reuters