Trump upplöser välgörenhetsstiftelse

UTRIKES

USA. USA:s tillträdande president Donald Trump säger att han ska upplösa sin välgörenhetsstiftelse, Donald J. Trump Foundation, som är under utredning av New Yorks justitieminister.

Trump gav ingen tidsplan för avvecklingen av stiftelsen med sade i ett uttalande att han vill undvika att hamna i en intressekonflikt när han tar över som president. Han tillträder den 20 januari.

New Yorks åklagarmyndighet beslutade i oktober att granska stiftelsen, för att se om allt skett "i överensstämmelse med de lagar som styr välgörenhetsorganisationer i delstaten". Beslutet togs av Eric Schneiderman, som är demokrat och New Yorks justitieminister.

Granskningen följer efter att stiftelse ifrågasatts av The Washington Post, som bland annat rapporterat att Trump i två fall använt välgörenhetspengar för eget bruk, bland annat för att lösa tvister som involverar Trumps företag.

En talesperson för åklagarmyndigheten säger att Donald J. Trump Foundation inte kan upplösas så länge stiftelsen är under utredning. Det finns inga uppgifter om när utredningen förväntas vara klar.

TT-Reuters