Gärningsman i Berlin kan vara på fri fot

UTRIKES

Berlindådet. Mannen som greps efter lastbilsattacken i Berlin har släppts. Det finns inte tillräckliga bevis för att hålla honom frihetsberövad, enligt chefsåklagaren.

"Utredningen har hittills inte frambringat några omedelbara misstankar mot den anklagade", skriver åklagarmyndigheten i ett uttalande.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière kommenterade frisläppandet på tisdagskvällen.

– Därför står det klart att man inte kan utesluta att förövaren fortfarande är på fri fot, sade han en intervju med mediebolaget ZDF.

Terrorrörelsen IS påstår via ett av sina propagandaorgan att "en IS-soldat" inspirerats att genomföra dådet efter organisationens uppmaningar att slå till i väst.

Motivet till dådet är fortfarande okänt, enligt de Maizière som tillade att det inte råder några tvivel om att det handlade om en attack. Han sade också att utredarna arbetar med flera parallella spår

Oklart antal gärningsmän

En 23-årig flykting från Pakistan, greps redan några timmar efter att en lastbil på måndagen kört rakt in i en julmarknad nära Kurfürstendamm i Berlin. Tolv personer dog och många av de nära 50 skadade är fortfarande illa däran.

Minst sex av de dödade var tyska medborgare, men även medborgare från Israel och Spanien dödades i attacken. Det finns inte några uppgifter om svenska offer. Tyska myndigheter vet fortfarande inte hur många utlänningar som kan ha dödats i attacken.

En polsk medborgare, som tros vara fordonets verkliga chaufför, hittades död på passagerarsätet. Han hade dödats av ett skott.

Osäkerheten ökade under tisdagen om tysk polis hade gripit rätt gärningsman. Chefsåklagare Peter Frank sade tidigare på en presskonferens att man inte heller vet om det handlar om en ensam gärningsman eller om flera personer varit inblandade.

– Vi måste vänja oss vid tanken att han inte är gärningsmannen eller inte hör till en attentatsgrupp, sade Frank, vid den federala högsta domstolen, om den gripne tidigare under tisdagen.

Polisens utredare har inte hittat några blod- eller dna-spår från 23-åringen i lastbilen. De har heller inte upptäckt några krutrester på honom.

Liknar Nice

De tyska utredarna utgår från att det handlar om ett terrorattentat. Det finns uppenbara likheter med attentatet i Nice i somras och att välja en julmarknad som mål kan också tyda på islamistiska motiv, men frågetecknen är fortfarande många, konstaterar åklagaren.

På Twitter skriver Berlinpolisen att den är på sin vakt.

"Var på er vakt ni också", skriver polisen till allmänheten.

Tidigare framträdde en märkbart berörd Angela Merkel vid en kort pressträff. Förbundskanslern sade att händelsen är en attack mot hela det tyska samhället.

– Även om det känns svårt just nu, så måste vi hitta kraften att leva det liv som vi vill leva här i Tyskland: fritt, tillsammans och öppet, sade Merkel.

TT-AFP-Reuters