Våldsam explosion i Texas-fabrik

Publicerad:
Uppdaterad:

West. En fabrik som tillverkade konstgödsel exploderade i ett enormt eldhav och spydde ut giftig rök i småstaden West i Texas. Ett halvt dygn efteråt kunde myndigheterna fortfarande inte säga hur många dödsoffer som krävts.

Explosionen, som inträffade i onsdags kväll lokal tid, förstörde också ett flerbostadshus och ett vårdhem. Omkring 80 lägenheter uppgavs ha blivit utplånade. Den kraftiga smällen fick närboende att fly till skyddsrum.

Mellan fem och femton dödsoffer nämndes på torsdagen, däribland tre eller fyra brandmän som deltog i räddningsarbetet. Då var arbetet fortfarande inne i en sök- och räddningsfas.

Omkring 160 människor fick skador av varierande slag. Den giftiga röken tvingade myndigheterna att evakuera hälften av stadens 2 800 invånare.

– Jag har aldrig sett något liknande. Det ser ut som en krigszon där allt slagits i spillror, sade sheriffen Parnell McNamara.

Vad som orsakade explosionen var inte heller känt. Explosivämnesexperten Henric Östmark på Totalförsvarets forskningsinstitut tycker att det låter som att det kan röra sig om ammoniumnitrat.

– Det är mycket vanligt inom konstgödning och det används i mycket stora mängder när man gör det - hundratals ton per timme kan man framställa i en sådan här fabrik, säger han.

Ammoniumnitrat tillverkas av ammoniak och salpetersyra.

– Ammoniumnitrat är ett explosivämne om man råkar få in något bränsle i det, och konstgödningsfabriker har ju flugit i luften tidigare. Med de här mängderna så blir det gigantiska explosioner, säger Östmark.

Sent på torsdagen bekräftade en polistalesman i Texas att läget vid fabriken var fortsatt instabilt på grund av förekomsten av ammoniumnitrat.

Fabriken West Fertilizer har rapporterat till både den amerikanska miljömyndigheten EPA och lokala tillsynsmyndigheter att det inte fanns någon brand- eller explosionsrisk på fabriken, skriver Dallas News.

Explosionen var så kraftig att den kunde kännas mer än åtta mil från fabriken. Den orsakade en seismisk rörelse med en magnitud på 2,1, enligt USGS.

TT-Reuters-AFP

Publicerad: