Hemlig rådgivare kan fälla Park

UTRIKES

Sydkorea. En mytomspunnen livscoach som styr över allt från presidentens garderob till hennes Nordkoreapolitik. Möt Choi Soon-Sil - huvudrollsinnehavare i skandalen som kan fälla Sydkoreas ledare Park Geun-Hye.

När hon som första kvinna tog plats i presidentpalatset Blå huset var hon hyllad. Men 64-åriga Park Geun-Hyes popularitet har slagits i spillror sedan den senaste av många sydkoreanska skandaler skissat upp bilden av en ensam och isolerad president som styrts som en marionett av sin väninna.

I centrum hittar vi 60-åriga Choi Soon-Sil - presidentens vän sedan 40 år tillbaka. Park har erkänt att hon låtit sin kompis ändra i flera av hennes tal. Choi har även haft makt över presidentens garderob, och gett synpunkter på allt från hur hennes klänningar ska se ut till vilken färg som passar vilken dag.

Utnyttjat ställning?

Moderåd från en bästa väninna eller synpunkter på ett offentligt framträdande kanske inte verkar så allvarligt. Men Choi Soon-Sil har gripits, anklagad för att ha utnyttjat sin ställning och manipulerat presidenten för att pressa stora företag på nära 70 miljoner dollar i donationer till två ideella stiftelser som hon driver. Åklagare har påstått att Choi använt en del av pengarna för personligt bruk.

Några tidigare tjänstemän som stått presidenten nära har beskrivit Choi som den mäktigaste personen i Sydkorea. Hon rapporteras ha haft regelbunden kontakt med presidentens stab och bidragit till politiska högnivåmöten - utan att ha haft någon officiell politisk titel eller gått igenom säkerhetsprövningar.

Choi Soon-Sil är dotter till den religiösa ledaren Choi Tae-Min, som blev vän med Park i mitten av 1970-talet då han påstod att han kunde hjälpa Park att komma i kontakt med hennes mamma som mördades 1974. Den mytomspunne Choi Tae-Min, som använde sju olika namn och var gift sex gånger, misstänks ha haft ett Rasputinliknande inflytande över Park och använt det för att driva in mutor.

Relationen med Choi Tae-Min har omgärdats av skvaller - som ständigt förnekats av Park.

2007 rapporterade den amerikanska ambassaden i Seoul om envisa rykten om att Choi hade "fullständig kontroll över Parks kropp och själ under uppväxtsåren och att hans barn som en följd av detta samlat ihop enorma rikedomar" skriver The New York Times.

"Schamansk spåkvinna"

När Choi Tae-Min dog 1994 ärvde hans dotter rollen som Parks spirituella rådgivare och förtrogna. Oppositionspolitiker i Sydkorea har kallat henne en "schamansk spåkvinna". Presidenten har själv beskrivit Choi Tae-Min och Choi Soon-Sil som gamla vänner som hjälpt henne genom svåra tider.

Sedan skandalen briserade har Parks medarbetare och mäktiga affärsmän frågats ut i parlamentet. Regissören Cha Eun-Taek, som bland annat gjort videor till "Gangnam Style"-stjärnan Psy, har berättat att Choi bett honom rekommendera kandidater till posterna som kulturminister och kulturrådgivare. Namnen han gav Choi var också de som fick jobben i slutändan.

– Då tänkte jag. . . vilken typ av person kan göra något sådant, sade Cha Eun-Taek i parlamentet där han beskrev Chois band till Park som mycket nära.

TT