Bakslag för oppositionen i Venezuela

Venezuela. Venezuelas valmyndighet ställer in den planerade insamlingen av underskrifter nästa vecka.

Det är ett stort bakslag för oppositionen som med underskrifterna vill tvinga fram en omröstning om Nicolás Maduros vara eller icke vara på presidentposten.

Valmyndighetens besked kom sedan guvernörer i flera delstater meddelat att lokala domstolar avvisat resultaten från oppositionens senaste framställning i juni, på grund av påstådda bedrägerier i samband med räkningen av underskrifterna.

Valmyndigheten uppger sig ha agerat i linje med domstolsbesluten.

Stoppet är den senaste motgången för oppositionen, vars mål är att tvinga fram en omröstning i år, vilket verkar omöjligt.

Domstolskontroll

Oppositionskoalitionen anser att Maduro och hans allierade kontrollerar domstolarna och valmyndigheten, och använder dem för att klamra sig fast vid makten. President Maduro har lovat att sitta kvar vid makten i landet där en ekonomisk kris har lett till matbrist och plundringar.

Koalitionen hade hoppats att kunna komma med en ny framställning i nästa vecka, det sista nödvändiga steget för att tvinga fram en folkomröstning.

Möjligheterna för att Maduro ska avsättas i år såg redan tidigare små ut sedan valmyndigheten hade sagt att en omröstning inte kunde genomföras förrän i mitten av januari.

Beslut

Om Maduro inte avsätts före den 10 januari kommer hans handplockade vicepresident att slutföra hans mandatperiod, som tar slut 2019.

Tidigare presidentkandidaten, Henrique Capriles, uppgav på torsdagen att han och sju andra oppositionsledare efter domstolsbeslut förbjudits att lämna landet. Han har lagt ut en bild av beslutet på Twitter.

"Än en gång kastar de bort sin tid", skriver han och uppmanar sina följare att hålla utkik efter meddelanden under de närmaste timmarna.

TT-AFP

Publisert: