Zika sprids "för snabbt"

Publicerad 2016-06-03

Forskning. Spridningen av zikaviruset går så snabbt att vissa forskare tror att det måste finnas fler smittbärare än den ökända gulafebern-myggan.

Trots att zikaviruset sprids explosionsartat i Syd- och Mellanamerika var det först i förra veckan som forskarna fick det första konkreta beviset för att det verkligen är myggan Aedes aegypti som sprider sjukdomen. Detta efter att forskare i Brasilien lyckats fånga en mygga som bar på zika-viruset.

Det är inte så konstigt, säger entomologen Sander Koenraadt vid universitetet Wageningen i Nederländerna till tidskriften Science. Normalt är det relativt få myggor som är infekterade under ett utbrott. Under ett vanligt utbrott av sjukdomen dengue, till exempel, bär färre en procent av myggorna på viruset.

Men spridningen av zikaviruset har dock gått så snabbt att flera experter nu tror att det kan finnas fler smittbärare än bara Aedes aegypti.

Både fält- och laboratoriestudier är på gång för att ta reda på om så är fallet. Fram till dess att studierna är klara, varnar virologen Duane Gubler vid Duke NUS Medical School i Singapore, bör man dock inte dra några förhastade slutsatser.

TT