Hundratusentals nödställda på Haiti

Haiti. Hundratusentals människor behöver hjälp på Haiti efter att orkanen Matthew svept in över ön tidigare i veckan. Nödleveranser försvåras av att vindarna förstört vägar och broar.

Haitis regering räknar med att minst 335 000 invånare behöver akut hjälp efter orkanen - FN beskriver en omfattande förstörelse av skördar - och flera sjukhus har förstörts, samtidigt som de återstående vårdinrättningarna kämpar mot en förmodad ökning av kolerapatienter, skriver The New York Times.

"Översvämmade floder, stillastående vatten, och kadaver och lik är en perfekt grogrund för vattenburna sjukdomar. Varje dag som går ökar risken för kolera. Det är kamp mot klockan att hinna till barnen innan sjukdomarna gör det", säger Unicefs Marc Vincent i ett uttalande, enligt Reuters.

Hittills har 13 invånare dött av kolera under den senaste veckan. Det pågående kolerautbrottet har dödat omkring 10 000 invånare sedan 2010. Tarmsjukdomen fördes till ön av FN-soldater som bar på smittan.

Dödssiffran efter Matthew varierar: Myndigheterna i huvudstaden Port-au-Prince har hittills räknat till 522 döda, med brasklappen att de ännu inte kunnat bilda sig en uppfattning av dödsoffren i många avlägsna delar av landet. Reuters skriver att minst 877 människor har dött. Vindarna har även förstört omkring 66 000 byggnader och allvarligt skadat 20 000 enbart i regionen Grand Anse, uppger FN till The New York Times.

TT

Publisert: