Hollande kandiderar inte

UTRIKES

Frankrike. Nu är det socialisternas tur, sedan högern valt sin kandidat till det franska presidentvalet i vår.

Men Frankrikes nuvarande president François Hollande ställer inte upp för en andra mandatperiod.

– Jag har beslutat att jag inte kommer att kandidera, sade Hollande, som är ordförande för franska socialistpartiet (PS), i ett tv-sänt tal från Élyséepalatset enligt AFP.

Hollande har fått utstå hård kritik för att inte leva upp till vallöften om fler jobb, och räknas som en av de minst populära franska presidenterna någonsin. Presidentens besked kom inte som någon större överraskning. Många hade spekulerat i att han inte skulle ställa upp.

– Jag är i dag medveten om risken att välja en väg som inte skulle samla tillräckligt stöd, sade en sammanbiten Hollande i sitt tal till nationen.

Det har saknats en tydlig alternativ kandidat inom partiet. Vänstern är splittrad inför valet och ett flertal socialister, bland andra den förre ekonomiministern Arnaud Montebourg, har sagt att de ska ställa upp. Även premiärminister Manuel Valls har antytt att han kan ställa upp.

Kandidaterna har två veckor på sig att lämna in sina kandidaturer. Ett knappt tiotal politiker har redan aviserat att de vill kandidera, däribland en minister och ett par parlamentsledamöter.

Den 17 december startar kampanjen inför primärvalet som hålls i två omgångar, den 22 och 29 januari 2017.

TT