Utrikes

Australien: Brandrisk stänger skolor

UTRIKES

Melbourne. Hundratals skolor och dagis i Australien kommer att hålla stängt på fredagen på grund av stor risk för att de gångna veckornas förödande skogsbränder ska ta fart igen.

Tusentals skolelever och andra barn kommer påverkas av stängningarna i sydöstliga Victoria - den delstat som drabbades värst av bränderna som kulminerade för knappt tre veckor sedan då mer än 200 människor fick sätta livet till.

Enligt Victorias skolminister Bronwyn Pike har brandmyndigheterna varnat för "extremt svåra väderförhållanden", och som en försiktighetsåtgärd kommer nästan 200 statliga skolor och 146 daghem att stängas.

Temperaturer på 39 grader Celsius väntas i Victoria på fredagen, och oron är stor att vindar ska få de totalt fem skogsbränder som fortfarande pyr att ta fart igen.

Tre skolor brann ner under " svarta lördagen" den 7 februari, då temperaturer upp till 46 grader Celsius kombinerat med kraftiga vindar raserade sammanlagt runt 2 000 hus - och dödade totalt 210 människor.

– Det råder nu förvisso en samling extrema omständigheter. Vi har en fnösktorr terräng och vi har pågående bränder. Risken är mycket stor på fredagen, konstaterade Pike.

Myndigheterna uppmanade på torsdagen de människor som ville lämna området på grund av brandhotet att besluta sig tidigt om de ville stanna kvar och försöka rädda sina hem eller inte.

– Lämna det inte för sent under dagen när du ser elden. Fatta beslutet tidigt och stå fast vid ditt beslut, manade räddningstjänstens chef Bruce Esplin Victoria-borna på torsdagen.

– Om du inte är fysiskt och psykiskt förberedd är det bättre att du håller dig ifrån området.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes