Utrikes

Skärpt ton kring Obamas pengapaket

UTRIKES

Washington. Det är dags att sluta med låtsasargument och småsint politik, fräser president Obama i skärpt tonläge för att få igenom sitt stimulanspaket för USA:s ekonomi.

Helgmangling väntar om ingen kompromiss nås.

Barack Obama tog bladet från munnen när han mötte Demokraternas ledamöter av representanthuset vid en middag sent i torsdags kväll, amerikansk tid. Då hade Demokraternas majoritetsledare i senaten, Harry Reid, tvingats avsluta torsdagens session i senaten, utan att enighet nåtts om Obamas stora stimulanspaket.

Skattefrågor

Republikanerna vill skära i utgifterna i paketet och få in fler och större skattelättnader. Otaliga förslag har lagts fram och diskuterats om förändringar på ända upp till 100 miljoner dollar - en niondel av hela paketet. Ett intensivt kompromissletande har ännu inte gett resultat.

– Jag vet att alla har samma goda strävan att få den här bollen i mål, men jag tror att vi behöver en stund i natt och i morgon för att se om vi kan göra det, sade Reid, som kan komma att tvinga fram en omröstning på lördagen eller på söndag, om inte parterna har enats dessförinnan.

Presidenten varnade för konsekvenserna om jättepaketet inte snart går igenom.

– Det är dags att sluta snacka, det är dags att agera. Om vi inte agerar fort. . . kommer en ekonomi som redan är i kris att ställas inför en katastrof, sade Obama i Williamsburg i Virginia.

Hårda ord

Hans ord om Republikanerna var bland de hårdaste hittills som han yttrat om de gamla makthavarna, sedan han själv tog över. USA:s väljare, sade Obama, har inte röstat på "gamla falska teorier, låtsasargument och småsint politik".

– De röstade inte för status quo, de skickade hit oss för att förändra. Vi är skyldiga att börja ge dem något tillbaka.

Republikanerna i senaten försvarar sig med att de inte vill agera förhastat.

– Det är dags att agera nu - men inte att agera dumt, sade partiets senatsledare Mitch McConnell.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes