Utrikes

Thailand fortsätter deporteringar

UTRIKES

Bangkok. Trots stormen av kritik har Thailand inga planer på att stoppa deporteringen av båtflyktingar, klargjorde Bangkok på onsdagen.

Vice premiärminister Suthep Thaugsuban underströk samtidigt att migranterna från folkgruppen rohingya ska få human behandling.

De ska få mat och vatten. Men de kommer att deporteras, sade Suthep till journalister.

– Thailand har inte för avsikt att öppna något flyktingläger. Vi har inte råd att bära bördan att ta hand om ytterligare 200 000-300 000 människor.

– De kommer från Myanmar (Burma) och det är dit de kommer att deporteras.

Rohingyas öde har orsakat rubriker i hela världen sedan rapporter kom om att thailändsk militär skickat ut dem till havs i båtar utan fungerande motorer och utan mat och vatten. Thailand har hävdat att de fick mat och vatten med sig och har också förnekat att båtmotorerna saboterats.

Av ett tusental rohingya som bemötts på det sättet sedan början av december tros 550 ha drunknat.

Ovanligt många bräckliga träbåtar med hundratals människor har nått Thailand, Malaysia och Indonesien de senaste två månaderna. Det är den senaste etappen i en annars konstant men tunn ström av burmeser som söker ett bättre liv utomlands.

Indonesiska myndigheter förhör just nu 198 rohingya som tidigare i veckan upptäcktes i en båt utanför Acehs kust efter 21 dagar till sjöss. Trots att några har hävdat att de riskerar att dödas om de skickas tillbaka har också Indonesien hittills sagt att de betraktas som ekonomiska flyktingar och kommer att deporteras.

De flesta rohingya inriktar sig på att ta sig till Malaysia där en ganska stor grupp redan finns. Totalt finns det omkring 800 000 rohingya i Burma.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes