Utrikes

Lugnare på Guadeloupe

UTRIKES

Pointe-à-Pitre. Efter en vecka av skottlossning och upplopp är stämningen nu lugnare på den franska ön Guadeloupe. Ledarna för protesterna uppges överväga det biståndspaket som regeringen hoppas ska få slut på våldsamheterna.

I snart en månad har en massiv strejk lamslagit Guadeloupe, i veckan övergick strejken i våldsamheter. Bland annat har butiker eldhärjats, en fackföreningsledare mördats och tre poliser skottskadats.

Demonstranterna har begärt en lönehöjning på 200 euro för de fattigaste av öns arbetare. Anledningen är att levnadskostnaderna stigit kraftigt den senaste tiden på den tätbefolkade ön som till stor del är beroende av dyra importvaror.

På fredagen gick strejkledarna med på att återgå till förhandlingsbordet, där regeringen i Paris lovade mer än en halv miljard euro i olika bidrag till de av Frankrikes utomeuropeiska områden som har full status som regioner.

Förutom Guadeloupe räknas också Martinique, Franska Guyana och Réunion till dessa ROM (régions d'outre-mer, "regioner på andra sidan haven"), medan många andra avlägsna franska områden inte gör det.

Strejken är dock inte avblåst. Elie Domota, ledare för den allians av fackföreningar och vänstergrupper som strejkar, vill inte lägga ner stridsåtgärderna ännu, trots president Nicolas Sarkozys erbjudande.

De cirka 250 svenskar vars hemresa försenades av oroligheterna har kunnat lämna ön. Researrangören Langley uppger att de 250 skandinaver som finns kvar på ön har det bra, och att alla utflykter och aktiviteter återupptogs på fredagen.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes