Utrikes

Marktvisten i Zimbabwe ännu oprövad

UTRIKES

Windhoek. Vita farmare som fått sin mark beslagtagen i Zimbabwe får vänta åtminstone sex månader till på en eventuell lösning. Södra Afrikas ledare gav sig själva mer tid att tänka över frågan.

Runt 4 000 vita farmare har blivit av med sin mark sedan Zimbabwes president Robert Mugabe inledde sin jordreform år 2000. I november 2008 fick farmarna stöd mot Mugabe i en domstol knuten till den regionala samarbetsorganisationen SADC. Domstolen kom fram till att farmarna skulle få behålla sin mark eftersom beslagen var olagliga och genomförda på rasdiskriminerande grunder.

Men Zimbabwe vägrade att respektera domen, trots att landet skrivit under domstolens grundande.

En ny utredning i saken skulle presenteras när SADC:s medlemsstater träffades under ett två dagars möte i Namibias huvudstad Windhoek. Men rapporten var enligt uppgift inte färdig och därmed togs inga nya beslut i frågan.

Enligt analytiker var det väntat eftersom SADC vill undvika att den infekterade frågan leder till en splittring inom organisationen, som har arbetat för att kunna hålla en gemensam ställning mot Zimbabwe.

– Det finns fortfarande restriktioner och utmaningar för att genomföra gemensamma mål och att hålla sig till tidsramarna, sade Namibias president Hifikepunye Pohamba, som tog över ordförandeposten för SADC under mötet.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes